Plahotniuc anunță că nu va ceda puterea în Moldova

0
29

Liderul PD, Vlad Plahotniuc, a declarat la un briefing după votul din Parlament și învestirea Guvernului că „PD nu recunoaște acțiunile de astăzi, vom face tot posibilul ca să nu se preia puterea și să nu ajungem într-o criză mai mare”, transmite Radio Europa Liberă.

Vlad Plahotniuc a acuzat socialiștii de încercarea de a uzurpa puterea. „Ceea ce fac ei acum e o lovitură de stat. Igor Dodon și PSRM nu mai au legitimitatea de a participa la majoritate și la formarea Guvernului, atâta timp cât există dovadă că sunt finanțați de peste hotare”, a spus liderul PD, citat de Agora.md.

Anterior, și vicepreședintele PD, Andrian Candu, a declarat că acțiunile Parlamentului de astăzi ar fi ilegale. „Există Curtea Constituţională, care este garantul Constituţiei şi a spus clar că Parlamentul de azi este nelegitim. Tot ce se întâmplă azi va fi atacat pe căile legale”, a declarat Candu.

Președintele Igor Dodon a numit drept un moment istoric ceea ce s-a reușit să se realizeze astăzi în Parlament. „Ceea ce s-a întâmplat în parlament demonstrează că putem găsi limbă comună”, a spus Dodon.

El a îndemnat deputații și membrii noului guvern să fie adepții compromisului și să aibă curaj. „De dumneavoastră și de capacitatea Maiei Sandu va depinde cât de funcțional va fi acest guvern. Mergeți la compromis – altfel n-o să supraviețuiți”, a spus Igor Dodon.

Votul deputaților și procedura de învestire a guvernului au decurs în semi-întuneric, sala de ședințe în plen fiind debranșată, practic, de la rețeaua electrică, iluminarea făcându-se numai de câteva lămpi.

Șeful statului a făcut apel către fosta guvernare să asigure un transfer pașnic al puterii. „Celor care ne-au stins lumina: asigurați transferul pașnic al puterii în Moldova. Să nu ajungem la destabilizare. Oamenii vor să fie pace. Noi vom face tot posibilul pentru aceasta. Este o responsabilitate foarte mare”, a declarat președintele Igor Dodon.

Parlamentul a ales-o pe Maia Sandu, lidera PAS, în funcția de prim-ministru, și a aprobat lista noului cabinet de miniștri, prin votul unanim al celor 61 de deputați prezenți în sală (PSRM și blocul ACUM).

Înainte de aceasta, deputații au adoptat o decizie prin care Republica Moldova a fost declarat drept stat capturat.

Lista membrilor Guvernului, condus de Maia Sandu:

Vicepremier și ministru de Interne – Andrei Năstase
Ministru al Economiei – Vadim Brânzan
Ministru al Educației, Culturii și Cercetării – Liliana Nicolaescu-Onofrei
Ministru al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale – Ala Nemerenco
Viceprim-ministru pentru reintegrare – Vasile Șova,
Ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene – Nicolae Popescu;
Ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului – Georgeta Mincu; Ministru al Finanţelor – Natalia Gavrilița;
Ministru al Justiţiei – Stanislav Pavlovschi
Ministru al Apărării – Pavel Voicu.