Jurnalistul Alex Costache de la TVR, cunoscut ca fiind ”pixul” generalului SRI în rezervă Dumitru Dumbravă, cel care susținea că a instituit câmpul tactic în Justiție, a declanșat pe facebook un atac la pensiile speciale ale magistraților însă demonstrația pe care încearcă să o facă este corectată și de oameni din sistem.
Magistratii din Romania au salarii si pensii speciale, mari, nesimtite chiar.Cand am fost in Kosovo, in septembrie, am discutat cu jurnalisti din Anglia, Danemarca si din Balcani si s-au socat oamenii cand au auzit ce salarii si pensii au magistratii dintr-o tara saraca precum Romania, își începe ditiramba ”pixul” din Dumbrava SRI.
Însă apoi omul de casă al ”câmpului tactic” își pierde complet logica și scapă porumbelul adevărului: In fine, ce voiam sa spun aici e ca nu inteleg de ce se opun magistratii eliminarii pensiilor speciale din moment ce, având salarii mari, contribuie mult la sistemul de pensii, asadar ar avea pensii mari si pe principiul contributivitatii. De ce vor pensii speciale?! Si urla ca din gura de sarpe ca se incalca independenta Justitiei daca li se taie?!Pentru ca avand pensii speciale au pensii si mai mari, nesimtite chiar, decat pensiile pe care le ar primi doar prin principiul contributivitatii.
Adică într-un cuvânt magistrații ar avea oricum pensii mari deoarece au salarii mari și oricum contribuie la bugetul social. Oricum este interesantă schimbarea de paradigmă a omului de casă al lui Dumbravă. În vremurile bune ale cătușelor țipa că magistrații trebuie apărați și că trebuie să aibă privilegii peste cele ale oamenilor normali. Atunci convenea deoarece generalul Dumbravă acționa cu câmpul tactic. Acum când a dispărut Dumbrava minunată din Justiție magistrații au și salarii foarte mari și evident ”pensii nesimțite” și șo pe ei…
Costache a primit o corecție la comentarii de la procurorul Alexandru Codreanu: Ce înseamnă salariu nesimțit? Eu sunt procuror, îmi exercit atribuțiile cu buna – credință, am studii post – universitare, nu pot sa câștig venituri suplimentare și am o serie de interdicții și incompatibilități.
Cat timp am fost procuror criminalist am muncit pe timpul nopții și de sărbători, în mod constant, fără sa-mi iau recuperări. Am colegi asupra cărora au fost exercitate amenințări și presiuni de tot felul, din partea unor inculpați. Am aparat, cu buna – credință, valorile în care am crezut, atunci când acestea au fost amenințate (prin poziții publice, comunicate, memorii etcetera). Iar la final as vrea sa aduc în discuție un aspect: întreg sistemul de justiție este contributor la bugetul de stat prin taxe de timbru judiciar, amenzi penale aplicate, cheltuieli judiciare percepute etcetera.Hai sa vedem, dacă tot vorbim despre bani, cam la cât se cuantifica aportul acestui sistem la bugetul de stat, căci simplele vorbe nedublate de informații corecte și de minte, nu-si au rostul decât în situația în care ne place sa ne auzim ecoul propriilor noastre idei.