Producătorii din industria piscicolă spun că e nevoie de un plan de management al populaţiei de cormorani, deoarece din cauza lor pepinierele din România înregistrează pierderi uriaşe, considerând că intervenţia ministrului Petre Daea exprimă poziţia fermierilor din Europa Centrală şi de Est, transmite Mediafax.
Eugen Cătălin Platon, preşedintele asociaţiei Romfish, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, la Iaşi că, intervenţia ministrului Agriculturii Petre Daea privind managmentul numărului de cormorani protejaţi la nivelul Uniunii Europene exprimă nu doar poziţia producătorilor din piscicultură din România, ci şi pe cea a fermierilor din Europa Centrală şi de Est.
”Considerăm intervenţia ministrului agriculturii Petre Daea ca exprimând nu doar poziţia producătorilor din piscicultură din România, dar şi pe cea a fermierilor piscicoli din Europa Centrală şi de Est, împreună cu care au existat consultări anterioare şi alături de care România încearcă să construiască un viitor acestei activităţi vechi de 5.000 de ani cu un rol hotărâtor în menţinerea biodiversităţii şi în salvarea stocurilor de peşte din mediul natural”, a spus Platon.
Potrivit acestuia, România deţine în acest moment un sfert din suprafaţa amenajată pentru piscicultură din Uniunea Europeană, dar produce doar 12.500 de tone de peşte anual, deşi are un potenţial mult mai mare.
”În 2016, acvacultura mondială a produs 80 de milioane de tone de peşte. În Uniunea Europenă acvacultura este de 1,3 milioane de tone de peşte. Acestea sunt cifrele care nu ne încurajează foarte mult. România deţine un sfert din suprafaţa amenajată pentru piscicultură din Uniunea Europeană. Şi produce doar 12.500 de tone de peşte anual. Recordul în piscicultură a fost în 1988 când s-au înregistrat 55 de mii de tone de peşte. Practic potenţialul României se cifrează la 50-60 de mii de tone de peşte producţie în piscicultură”, a precizat Eugen Cătălin Platon.
Preşedintele Romfish a mai declarat că la nivelul Uniunii Europene se pierd anual 300.000 de tone de peşte, principala cauză a pierderilor fiind cormoranii care sunt protejaţi de legislaţia europeană.
”Principala cauză a pierderilor într-o amenajare piscicolă tradiţională sunt păsările pelecaniformes, mai ales că ele îţi atacă materialul de populare. Peştele care scapă şi nu este consumat este rănit şi este o gazdă pentru orice fel de boală. Deci este o sursă de infecţie în heleşteu. Pepinierele piscicole înregistrează pierderi constante de 60 – 80% din materialul de populare, ceea ce constituie o pierdere importantă pentru producţia de peşte de consum”, a explicat Eugen Cătălin Platon.
Fermierul piscicol spune că sistemul de copmpensaţii acordat fermierilor nu acoperă paguba reală şi este necesar un plan de managment al populaţiei de cormorani.
”Sistemul de compensaţii acordat fermierilor nu va putea acoperi paguba reală a fermierilor piscicoli, însă coroborat cu un plan de management al populaţiei de cormorani, va încuraja fermierii să menţină moştenirea valorii patrimoniale a peisajului”, a mai declarat pereşedintele Romfish.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a fost chemat săptămâna trecută în Comisia pentru pescuit din Parlamentul European, pentru a prezenta priorităţile pe care România le are în domeniul pescuitului în mandatul preşedinţiei Consiliul Uniunii Europene.
„A se vedea populaţiile de cormorani. (…) Cormoranii în România fac baie în piscine, nu se mai feresc de oameni, de pescari nici atât”, a spus Daea, la Bruxelles.