Home Analize Picturi murale din secolul XIV-lea descoperite într-o biserică medievală din Covasna

Picturi murale din secolul XIV-lea descoperite într-o biserică medievală din Covasna

0

Noi picturi murale interesante din secolul al XIV-lea au fost descoperite de restauratorul Tamás Szakáts pe peretele exterior al bisericii medievale din Saciova, un mic sat din judeţul Covasna aparţinând comunei Reci – a relatat vineri portalul de ştiri Szekelyhon.ro.

Două scene sunt vizibile într-o nişă de perete din partea de nord a naosului: una reprezintă închinarea regilor (deşi, din cauza lipsei de spaţiu, doar un singur rege se apropie de Fecioara Maria care îl ţine în braţe pe Micul Isus), iar pe celălalt se vede Cristos arătându-şi rănile necredinciosului Toma – a explicat pentru Székelyhon istoricul de artă Mihály Jánó, care a anunţat descoperirea pe pagina sa de socializare. 

Potrivit expertului, faptul că aceste picturi murale se află în exterior este deja o raritate, dar şi compoziţia în sine este interesantă. Autorul este acelaşi artist care a pictat frescele descoperite anterior pe pereţii interiori ai bisericii medievale şi care înfăţişează legenda sfântului rege Ladislau – a precizat Mihály Jánó. Istoricul de artă şi-a exprimat speranţa că picturile descoperite recent pe peretele exterior vor putea fi reunite în scene inteligibile, „lizibile”.

La Saciova continuă lucrările de consolidare structurală şi de renovare a micii biserici reformate, începute mai demult cu o finanţare de 2,4 milioane de euro obţinută din fondurile de restaurare ale UE destinate României. Székelyhon a reamintit că biserica medievală a devenit unul dintre punctele Traseului Sfântul Ladislau, unul dintre cele 12 trasee culturale şi turistice incluse în programul România Atractivă, datorită picturilor murale interioare ale legendei Sfântului Ladislau, descoperite anterior.

Anul trecut, cotidianul Háromszék a publicat un reportaj detaliat – pe baza informaţiilor furnizate de primarul Lehel Dombora şi pastorul reformat László Levente Dezső – în care a relatat despre începerea lucrărilor de restaurare la biserica-monument din secolul al XIV-lea din Saciova, datorită unei subvenţii din partea PNRR care va permite şi construirea unui centru de vizitare pe terenul adiacent, cu posibilitate de cazare, în locul vechii case parohiale dărăpănate.

Mihály Jánó a publicat în 2012 un studiu privind istoria bisericii, valoarea sa artistică, istorică şi arhitecturală. Existenţa satului Saciova în secolul al XIV-lea nu a fost confirmată de surse documentare, dar picturile murale arată că biserica satului exista deja în secolul al XIV-lea, având un sanctuar, însă este tot atât de clar că ea a fost supusă ulterior mai multor modificări. Biserica era cunoscută mai ales datorită tavanului casetat pictat cu motive florale din secolul al XVIII-lea, pentru care a fost inclusă şi pe lista monumentelor protejate. În anul 2000, istoricul de artă Mihály Jánó şi restauratorul de picturi murale Lóránd Kiss au descoperit un fragment de 1,5 m dintr-o pictură murală din secolul al XIV-lea, pe peretele nordic al naosului, care reprezintă „scena urmăririi” din legenda Sfântului Ladislau, o temă iconografică specifică picturii murale medievale maghiare.

Ad

Exit mobile version