Home Analize PIB-ul Chinei a înregistrat o creștere de 4,8 la sută în primele...

PIB-ul Chinei a înregistrat o creștere de 4,8 la sută în primele trei trimestre ale acestui an

0
Chinese President Xi Jinping waves at an event to introduce new members of the Politburo Standing Committee at the Great Hall of the People in Beijing, Sunday, Oct. 23, 2022. (AP Photo/Andy Wong)

În primele trei trimestre ale anului 2024, Produsul Intern Brut (PIB) al Chinei a înregistrat o creștere de 4,8 la sută comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, potrivit datelor publicate vineri de Biroul Național de Statistică al Chinei (BNS).

În perioada ianuarie-septembrie, PIB-ul Chinei s-a ridicat la 94,97 trilioane de yuani (aproximativ 13,33 trilioane de dolari), au arătat datele BNS.

Potrivit BNS, în cel de-al treilea trimestru al anului 2024, economia Chinei s-a majorat cu 4,6 la sută comparativ cu același trimestru al anului precedent, și a înregistrat o creștere de 0,9 procente față de trimestrul anterior.

În ciuda unui mediu extern complex și a provocărilor emergente pe plan intern, economia chineză a prezentat o performanță în general stabilă, a declarat vineri directorul adjunct al BNS, Sheng Laiyun, în cadrul unei conferințe de presă.

„Factorii pozitivi care contribuie la o redresare economică stabilă s-au acumulat și s-au intensificat în luna septembrie,” a declarat Sheng, subliniind faptul că majoritatea indicatorilor referitori la producție și cerere au înregistrat îmbunătățiri, iar așteptările pieței au devenit, de asemenea, mai optimiste.

Bunăoară, în primele nouă luni ale anului curent, producția industrială a înregistrat o creștere de 5,8 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut, observându-se creșteri semnificative în industriile producătoare de echipamente și în industriile manufacturiere de înaltă tehnologie. Sectorul serviciilor a raportat, de asemenea, o redresare constantă, cu o creștere de 4,7 procente a valorii adăugate.

În perioada susmenționată, consumul a continuat să manifeste o tendință ascendentă, vânzările cu amănuntul de bunuri de consum înregistrând o creștere de 3,3 procente față de anul precedent. Investițiile în active fixe au crescut cu 3,4 la sută, fiind stimulate de un aflux dinamic de capital în industriile de înaltă tehnologie.

Piața locurilor de muncă s-a dovedit a fi stabilă, întrucât rata medie a șomajului urban s-a situat în jurul valorii de 5,1 la sută în primele trei trimestre ale anului, reflectând o scădere față de valoarea de 5,3 la sută raportată în urmă cu un an. Creșterea nominală a veniturilor locuitorilor din mediul rural și urban s-a situat la 5,2 la sută.

Cu toate că principalii indicatori economici au cunoscut schimbări pozitive, Sheng a subliniat faptul că mediul extern a devenit mai complex, iar astfel redresarea economică necesită o consolidare suplimentară.

Sheng a adăugat că vor fi întreprinse mai multe eforturi pentru a consolida coordonarea politicilor existente și a celor incrementale, precum și pentru a promova implementarea rapidă și eficientă a acestora, în vederea atingerii obiectivelor de dezvoltare economică și socială pentru întregul an.

Ad

Exit mobile version