spot_img
11.7 C
București
vineri, martie 29, 2024
AcasăDezvaluiriCum se lua mita la Ministerul Agriculturii

Cum se lua mita la Ministerul Agriculturii

-

Percheziții au loc la Ministerul Agriculturii într-un dosar privind contracte în care ar putea fi implicat și un secretar de stat, anunță B1 Tv. Este pentru a doua oară în ultimul an când au loc percheziții la Ministerul Agriculturii.
Procurorii DNA fac, joi, percheziţii la Ministerul Agriculturii, într-un dosar în care se fac cercetări pentru luare de mită şi spălare de bani, în legătură cu Târgul Indagra din noiembrie 2014, fostul secretar de stat Nagy Peter Tamas şi secretarul general Virgil Găman urmând să fie audiaţi, spune Mediafax.

Secretarul de stat Nagy Peter Tamas și secretarul general Virgil Găman ar fi primit mită 40.000 de euro, prin contracte fictive, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare.

- Advertisement -

INDAGRA

Potrivit acestora, din valoarea contractului de la Romexpo, pentru două evenimente, în valoare de peste 400 de milioane de euro, la cei doi ajungeau sub formă de șpagă, prin intermediul unor firme interpuse, agreate de ei, 40.000 euro. Modalitatea de mită era prin contracte fictive, au adăugat sursele citate.

- Advertisement -

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție efectuează joi percheziții la Ministerul Agriculturii în legătură cu fapte privind târgul Indagra de la Romexpo din noiembrie 2014, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare.

Sursele citate susțin că sunt implicați secretarul de stat Nagy Peter Tamas și secretarul general Virgil Găman, iar faptele reținute în cauză ar fi de spălare de bani și mită în legătură cu târgul Indagra de la Romexpo din noiembrie 2014 și contracte fictive cu firme.

Mita de 40.000 euro pentru cei doi oficiali de la Agricultură trebuia să fie fragmentată în mai multe părți, cel puțin trei, sub forma unor contracte cu mai multe firme, pentru ca fiecare plată să nu depășească 15.000 de euro, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare.

Sursele citate susțin că Virgil Găman și Nagy Peter Tamas și-au luat obligația de a identifica mai multe societăți comerciale, urmând a intermedia relația dintre reprezentanții acestor firme și cei ai Romexpo pentru încheierea contractelor fictive.

Astfel, precizează sursele, au fost găsite două firme, una care să încheie un contract având ca obiect ‘producția de spoturi publicitare iar valoarea să fie de 11.000 euro, plus TVA’ iar cealaltă, un contract ‘produse de protocol pentru 9.000 euro, plus TVA’.

Nagy Peter Tamas ar fi intenționat să obțină pentru el, prin încheierea unui contract simulat de prestări servicii, suma de 11.000 euro și să identifice în acest scop reprezentantul unei asociații de crescători de bovine care să încheie acel contract fictiv.

Procurorii ar fi reținut că, pentru obținerea banilor ca mită, se urmărea ca Romexpo, pentru 40.000 euro din valoarea contractului cu MADR, să încheie contracte fictive cu firme agreate de cei doi și reprezentate de persoane de încredere iar facturile, contractele și actele erau toate false doar pentru a masca șpaga, deoarece în realitate nu se prestau activitățile.

Aceleași surse au menționat că implicarea lui Virgil Găman, secretar general al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, și Nagy Peter Tamas, secretar de stat, are legătură organizarea, în perioada 29 octombrie — 2 noiembrie 2014, în cadrul Centrului Expozițional Romexpo, a târgului Indagra, ediția a 19-a. De asemenea, în perioada 29 — 31 octombrie 2014 în cadrul aceluiași Centru Expozițional s-a desfășurat Forumul ’16 +1″ cu tema ‘Tendințe privind dezvoltarea cooperării în domeniul agricol — politici și strategii’.

Pentru desfășurarea celor două evenimente între SC Romexpo, în calitate de prestator, și MADR, în calitate de beneficiar, a fost încheiat un contract de prestări servicii, valoarea inițială fiind de 334.000 euro, fără TVA, echivalentul a peste 1,8 milioane lei cu TVA inclusă, respectiv peste 414.000 euro.

Potrivit surselor, cei doi au încercat să capaciteze reprezentanți ai Romexpo și s-au angajat ca în organizarea evenimentului să fie implicate firme agreate de ei așa încât din suma totală — 40.000 euro — să ajungă la aceștia.

Virgil Laurenţiu Găman

Secretar General

Imagine contact

Informații diverse

Data si locul nasterii: 9 februarie 1975, Giurgiu

Stare civila: casatorit, doi copii

Diplome si specializari

  • 2011 – Doctor stiinte economice – Academia de Studii Economice Bucuresti
  • 2010 – Managementul Proiectelor Europene – Studii postuniversitare Academia de Studii Economice Bucuresti
  • 2008 – Consultant fiscal
  • 2008 – Contabilitate, Control si Expertiza – Master Academia de Stiinte Economice din Bucuresti
  • 2006 – Membru al Asociatiei Auditorilor Interni din Romania afiliata la The Institute of Internal Auditors, SUA
  • 2003 – Expert evaluator al intreprinderilor
  • 2003 – “Standarde Internationale de Contabilitate”–Corpul Expertilor Contabili si Contabili Autorizati din Romania
  • 2003 – Management Turistic – Studii postuniversitare Academia de Studii Economice Bucuresti
  • 2002 – Marketing- Studii postuniversitare Academia de Studii Economice Bucuresti
  • 2002 – Management Financiar –CODECS
  • 1998 – Diploma de absolvire in stiinte economice obtinuta la Academia de Studii Economice din Bucuresti
  • 1993 – Bacalaureat Liceul “Mihai Eminescu” Bucuresti, profil matematica-fizica
  • Participari la diverse sesiuni de comunicari stiintifice nationale si internationale ; publicari din domeniul economic in reviste de specialitate

EXPERIENŢE PROFESIONALE

  • 2013-prezent – Secretar General – Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale
  • 2012-2013 – Director General Buget Finante si Fonduri Europene – Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale
  • 2010-2012 – Director Executiv in cadrul Directiei Generale Operatiuni – Primaria Municipiului Bucuresti
  • 2009-2011 – Lector- Finante Fiscalitate
  • 2009-2010 – Director Executiv Directia Integrare Europeana – Primaria Municipiului Bucuresti
  • 2008-2009 – Director Adjunct Directia Generala a Finantelor Publice Ilfov
  • feb 2008-mai 2008 – Consilier- Directia Antifrauda Fiscala din cadrul ANAF
  • 2007-2008 – Director Dezvoltare – CN Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti SA
  • 2006-2007 – Director General – SC Biroul de Turism pentru Tineret SA
  • 2002-2006 – Director Economic – SC Biroul de Turism pentru Tineret SA
  • 2001-2002 – Economist – SC Tutunul Romanesc SA-Departamentul Financiar Contabil
  • 1998-2001 – Inspector de specialitate – Directia Generala de Finante Publice si Control Financiar de Stat Bucuresti

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img