de Bogdan Tiberiu Iacob, preluare Inpolitics
Siteul de investigații Captura.ro a lansat în această seară o investigație-bombă, despre șmenurile penale făcute de un controversat afacerist egiptean, apropiat al fostului dictator Hosni Mubarak, șmenuri aflate în curs de anchetă la DIICOT. Respectivul afacerist e nimeni altul decît patronul firmei Toyo, care de ani de zile, conform dezvăluirilor recente din presă, furnizează avioanele private folosite la vizite externe de către Klaus Iohannis.
Cu ani în urmă, unii își mai amintesc, președinția lui Băsescu a fost pusă la zid pentru că folosea pentru protocol apă minerală furnizată de firma teroristului Omar Hayysam.
Cum o fi, însă, nivelul următor, anume ca administrația lui Iohannis să pompeze sume uriașe din banii contribuabililor în buzunarele unui personaj căruia materialul din Captura.ro îi conturează un portret deloc măgulitor.
”Om de afaceri egiptean, provine din elita dictaturii militare a generalului Hosni Mubarak care a guvernat peste trei decenii la Cairo. E activ în România de la începutul anilor 2000. A intrat aici în parteneriat cu ginerele serviciului de spionaj egiptean și cu familia oligarhului Hussein Salem, fost ofițer de informații al regimului.
Faraonul
Stăpânul real al afacerii Rosal este în acest moment milionarul de origine egipteană, El Feki Tarek. El a devenit principalul creditor al societății de salubritate în perioada 2020-2021, când i-a finanțat masiv achiziții de echipamente, contracte de leasing, investiții imobiliare, cauțiuni sau datorii către terți. Zeci de milioane de lei au fost pompate astfel în Rosal de trei companii din grupul lui Tarek (Toyo Motor Center, Toyo Finance Group IFN SA si Toyo Motor Leasing IFN)”(…)
Notorietatea afaceristului egiptean a luat amploare în ultimii ani, de când politicienii zboară cu avioanele lui. Președintele Iohannis, de pildă, închiriază regulat privat-jet-uri de la firma lui Tarek (Toyo Aviation) ca să se deplaseze la summituri NATO sau consilii UE” (…)Schema drenează lunar zeci de milioane de lei din banii noștri și este construită pe complicități instituționale în sectoare bucureștene, reședințe de județ sau localități poluate din Ilfov. A generat totodată, sub înaltul patronaj al primăriilor implicate, aproape 25 de acțiuni legale: dosare la DIICOT, plângeri la DNA și litigii private. Este războiul unor foști prieteni care știu afacerea din interior și care azi detonează penal intimități financiare din trecutul comun. Acuzațiile cele mai dure din plângerea depusă la parchetul antimafia vizează o metodă concretă prin care Rosal ar fi fost delapidată de aproximativ 30 de milioane de euro, pe mâna managerului Niculescu și în beneficiul milionarului El Feki Tarek.” se arată în material, care poate fi citat integral aici.
De aici o întrebare pentru luptătorul anti-corupție Klaus Werner Iohannis:
Nu acceptăm ”penali” în funcții publice, de acord. Dar le burdușim conturile ani la rîndul, din banii încasați de la cetățenii români? Oare acesta să fie motivul pentru care Klaus Iohannis a secretizat, cu mîna CSAT, toate informațiile despre deplasările sale externe, furnizori și sume achitate?
- Advertisement -