Salvarea care l-a dus la spital pe mijlocaşul dinamovist Patrick Ekeng n-a avut toate dotările necesare. Una de tip SMURD ar fi costat 400 de euro la fiecare meci, dar patronii din fotbal au refuzat să plătească pentru salvări moderne la meciurile de fotbal preferând salvări low cost, scrie adevarul.ro.
Cazul ascunde și alte bombe: nu există în România nici o clinică sportivă aliniată la standardele europene, iar controalele medicale ale sportivilor se fac după ureche.
Emilian Hulubei, preşedintele Asociaţiei Fotbaliştilor Amatori şi Non-amatori (AFAN) a precizat: „Am propus, în 2012, după decesul lui Henry Chinonso Ihelewere de la Delta Tulcea, ca toate echipele să fie obligate să aibă la stadion ambulanţe superdotate. Costurile ar fi fost de 400 de euro pentru fiecare maşină trimisă la fiecare meci. Propunerea noastră n-a fost însă adoptată“, a declarat Hulubei pentru BBC.
Emilian Hulubei a dezvăluit pentru Sport Total FM că nu doar ambulanţele prezente pe stadioane reprezintă o problemă gravă, ci şi controalele medicale superficiale la care sunt supuşi jucătorii. „Trebuie regândit sistemul de medicină sportivă, pentru că e unul falimentar în momentul ăsta şi nu ştiu dacă există o clinică aliniată la standardele europene. Există Centrul de Medicină Sportivă (CMS), unde sunt oameni bine pregătiţi, dar, dacă intri acolo, zici că eşti într-un muzeu. Sunt aparate din anii 70“, a povestit Hulubei. El a explicat că multe echipe, mai ales cele din provincie, evită să-şi aducă fotbaliştii la Bucureşti pentru teste medicale. „E costisitor să vii din provincie la CMS. Multe cluburi au renunţat la această practică. Un control la CMS e undeva la 200 de lei de jucător. Preferă să meargă în localitate, la o clinică nespecializată pe medicina sportivă şi să-şi ia viza medicală printr-un control superficial. Te pune să faci trei genuflexiuni, îţi ia pulsul, te mai lasă să te odihneşti că să vadă şi revenirea şi îţi mai dă, eventual, şi un şut în fund“, a adăugat Hulubei.
CITIȚI ȘI: DOVADA că Patrick Ekeng a fost OMORÂT
Secretarul de stat al Ministerului de Interne, Raed Arafat, a lăsat de înţeles că ambulanţa care l-a preluat pe jucătorul african n-a fost dotată corespunzător: „S-au găsit nişte nereguli serioase, dar nu mă pronunţ până n-am raportul final al colegilor“.
Doctorul Şerban Brădişteanu a criticat şi el faptul că echipele apelează la salvări low-cost din dorinţa de a face economii. „O ambulanţă care participă la competiţii sportive trebuie să fie superdotată, ca cele SMURD. Trebuie să aibă şi asistenţi calificaţi, medic şi aparatura necesară“, a afirmat Brădişteanu.