Home highlight Patriarhul Daniel anunță o reformă din temelii a Bisericii Ortodoxe

Patriarhul Daniel anunță o reformă din temelii a Bisericii Ortodoxe

0

La opt ani de la înscăunarea în fruntea Bisericii Ortodoxe Române, Patriarhul Daniel anunță o reformă din temelii a BOR. Ales tocmai datorită reformelor pe care le-a inițiat în calitate de Mitropolit al Moldovei, Daniel a schițat planul de acțiune al BOR la Conferința pastoral-misionare de primăvară, care are loc la Palatul Copiilor din București.

Șeful Bisericii Ortodoxe Române a spus  că secularizarea contemporană indusă sau impusă, care afectează deopotrivă spaţiul public şi modul de viaţă individual european, poate fi contracarată dacă misiunea parohiei şi a mănăstirii va avea în centru o viaţă duhovnicească profundă şi o acţiune pastorală şi socială ancorată în realităţile complexe ale timpului în care trăim.

Prea Fericitul Daniel a indicat clar modul de acțiune: Pentru aceasta este necesar ca întreg clerul ortodox şi toţi credincioşii mireni să cultive o conştiinţă misionară profundă şi să facă eforturi constante pentru a răspunde în mod înţelept şi eficient provocărilor şi problemelor noi care apar în societatea românească, dar mai ales celor care survin la nivel local, în comunitatea parohială şi în comunitatea monahală. (…)Pe de altă parte, misiunea clerului astăzi implică şi un efort de-a transmite mesajul evanghelic prin cuvinte, gesturi şi acţiuni concrete care contribuie la întărirea comuniunii şi întrajutorării în comunitatea eclesială locală şi naţională, precum şi la ameliorarea vieţii sociale. Aceasta înseamnă şi implicarea în acţiune a tuturor membrilor mireni ai comunităţii parohiale care au vocaţia de a fi buni creştini misionari, deschiși şi disponibili pentru lucrarea binelui comun. În acest sens, preotul poate intensifica activitatea sa sacerdotală, învăţătorească şi administrativă, prin intensificarea cooperării dintre credincioşii mireni pentru apărarea credinţei ortodoxe şi pentru susţinerea lucrării misionare a Bisericii în societate.

Totodată, șeful Bisericii Ortodoxe Române a făcut o analiză a situației Bisericii în mediul rural și urban: Astăzi, atât în mediul rural, cât şi în mediul urban, provocările sunt multiple şi nu pot fi rezolvate în mod izolat sau singular, ci concertat şi solidar. În mediul rural, multe comunităţi parohiale şi monahale sunt sărăcite şi depopulate mai ales din cauza fenomenului migraţiei, încât se constată diminuarea participării copiilor la şcoală şi înstrăinarea afectivă între membrii familiilor celor plecaţi în străinătate, precum şi acţiunea nocivă a gravelor dependenţe, precum alcoolismul, care duce la violenţă, depresie şi chiar suicid. În faţa acestor dificultăţi din mediul rural mulţi preoţi, deşi săraci şi ei, totuşi depun un efort jertfelnic pentru a rămâne în mijlocul credincioşilor, aducându-le alinare, bucurie şi speranţă, prin cuvânt, rugăciune şi ajutor pastoral-social. Lipsa posibilităţilor de dezvoltare comunitară în mediul rural determină un exod al tinerilor spre o viaţă aparent mai bună în mediul urban. Însă, la oraş, comunităţile parohiale sunt mult mai eterogene, fiind formate şi din mulţi oameni veniţi din provincii diferite, iar individualismul accentuat prin consumism, cultul plăcerii individuale şi al înavuțirii rapide conduce spre o sărăcire accentuată a vieţii spirituale a multor creştini  O atenţie deosebită trebuie acordată generaţiei tinere, deoarece aceasta este expusă unor multiple influenţe derutante, încât tânărul de azi nu mai poate discerne uşor calea care duce spre mântuire.

Faţă de tinerii de astăzi care, uneori, au aşteptări mari de la Biserică, alteori, o ignoră, fiecare comunitate parohială trebuie să îşi dedice timp şi energie, pentru a ajuta pe tineri să Îl descopere pe Mântuitorul Iisus Hristos în inimile lor, atunci când ei caută un ideal superior în viaţă, pentru ca tinerii să simtă lumina, pacea şi iubirea lui Hristos ca fiind conţinutul esențial al vieţii creştine, a mai sustinut Patriarhul Daniel.

Ad

Exit mobile version