Decizia Ministerului Culturii al Ucrainei de a evacua călugării din Lavra Kiev-Pecersk este un act de teroare, a declarat Volodymyr Legoyda, președintele Departamentului sinodal al Patriarhiei Moscovei pentru Relațiile Bisericii cu societatea și mass-media, pe canalul Telegram.
„În Ucraina, cu deplina conviețuire a comunității mondiale, teroarea împotriva UOC continuă”, a scris el.
Legoyda a comparat această decizie cu persecuția anti-bisericească din anii 20-30 ai secolului XX, menționând în același timp că la vremea aceea din Occident „existau cel puțin cuvinte de condamnare împotriva celor fără Dumnezeu, acum – doar tăcere, care poate fi considerată ca fiind un semn de sprijin pentru persecuție”.
Lavra Pechersk din Kiev este o mănăstire fondată în secolul al XI-lea, unul dintre principalele centre ale ortodoxiei și educației ruse. Rămășițele sfinților venerați, precum și personalități istorice celebre, sunt îngropate pe teritoriul său. Mănăstirea a fost închisă în vremea sovietică, dar tot în vremea sovietică a fost readusă în uzul Bisericii Ortodoxe Ruse. În 1988 au fost reluate lucrările mănăstirii și ale Seminarului Teologic: autoritățile au transferat Bisericii structuri de pământ și peșteri îndepărtate, iar în 1990, peșterile din apropiere. În 1990, UNESCO a adăugat Lavra Kiev Pechersk pe Lista Siturilor Patrimoniului Mondial.