Partidul naţionalist polonez Lege şi Justiţie (PiS) a câştigat alegerile europene cu circa 42,4% din voturi, în faţa Coaliţiei Europene din care face parte şi Platforma Civică a fostului premier şi actual preşedinte al Consiliului European, Donald Tusk, care ar fi obţinut circa 39,1% din voturi, conform unui sondaj la ieşirea de la urne, informează agenţiile Reuters şi EFE.

La mare distanţă pe locul trei se regăseşte partidul ”Primăvara” condus de activistul gay Robert Biedron, cu 6,6%, urmat de partidul ultraconservator şi eurosceptic Konfederacja, cu 6,1%.

Prezenţa la urne a fost de 43%, mult peste cea de 23,8% din 2014.

Într-un sondaj de dinaintea scrutinului, Coaliţia Europeană, alcătuită din partide ale întregului spectru politic, preluase conducerea în faţa partidului de guvernământ PiS, rezultat pus atunci pe seama emoţiei create de difuzarea unui documentar despre abuzuri sexuale comise de preoţi catolici împotriva unor copii, formaţiunea PiS având relaţii puternice cu Biserica Catolică.

Aceste alegeri au fost un test înaintea alegerilor legislative ce se vor desfăşura către sfârşitul anului şi la care Coaliţia Europeană speră să înlăture de la putere formaţiunea PiS, aflată în conflict cu Bruxelles-ul pe tema statului de drept.

SCRIE-NE

Nu suntem acum aici. Dar ne poți scrie.

Se trimit datele

©2019 @ optimizare SEO realizata de www.VasPavITConsulting.ro

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?