spot_img
8 C
București
duminică, noiembrie 27, 2022
AcasămediuPartidul Civic Maghiar face miting în 28 noiembrie pentru a cere Guvernului...

Partidul Civic Maghiar face miting în 28 noiembrie pentru a cere Guvernului Cioloş drepturi pentru unguri

-

Partidul Civic Maghiar va organiza, în 28 noiembrie, un miting la Miercurea Ciuc, cerând noului Guvern garantarea drepturilor maghiarilor prin Constituţie şi includerea în legea fundamentală a principiilor formulate la 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia.

- Reclama -

Preşedintele PCM, Biro Zsolt, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că în 28 noiembrie va avea loc în faţa Palatului Administrativ, în centrul municipiului Miercurea Ciuc, un miting la care au fost invitaţi membrii comunităţii maghiare din ţară, indiferent de culoarea politică, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit acestuia, scopul acţiunii este de a cere autorităţilor statului român respectarea Proclamaţiei de la Alba Iulia.

„Se ştie foarte bine că în 1918, 1 decembrie, la Alba Iulia s-a adoptat o proclamaţie şi această proclamaţie, la capitolul III, punctul 1, spune următorul lucru: deplină libertate naţională pentru toate popoarele conlocuitoare. Noi atragem atenţia că nici până în data de astăzi această deplină libertate şi egalitate nu s-au înfăptuit. Anul trecut, la Sfântu Gheorghe am avut o manifestare în care am adoptat o petiţie în acest sens, pe care am înmânat-o prefectului de Covasna. Dat fiind faptul că a intervenit o schimbare politică, este şi mai actuală această chestiune şi vrem să înmânăm şi noului Guvern şi noului premier doleanţele noastre”, a spus Biro.

El a adăugat că drepturile comunităţii maghiare, între care „deplină libertate naţională, folosirea limbii maghiare şi recunoaşterea Ţinutului Secuiesc”, trebuie să fie garantate prin Constituţie.

„În primul şi în primul rând, drepturile noastre trebuie garantate prin Constituţia României. Noi întotdeauna am fost pentru rezolvarea acestor lucruri pe cale parlamentară, pe calea democraţiei şi în acest sens noi am pregătit cinci puncte pentru modificarea Constituţiei şi cerem ca aceste puncte să fie incluse în noua Constituţie a României: deplină libertate naţională, folosirea limbii maghiare, recunoaşterea regiunilor istorice ale ţării, vorbim noi, în programul nostru, nu numai despre Ţinutul Secuiesc, vorbim despre un regionalism asimetric. La noua reorganizare a ţării, noi credem că trebuie ţinut cont de aceste lucruri”, a adăugat liderul civicilor maghiari.

Biro Zsolt a afirmat că pentru întreaga comunitate maghiară din ţară Ziua Naţională a României reprezintă „ziua promisiunilor neîndeplinite şi a unor drepturi neacordate”.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img