Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) continuă seria de evenimente „Soluții de finanțare garantată pentru dezvoltarea antreprenoriatului și a comunităților locale românești”, pe care instituția financiară nebancară le deruleză la nivel național.
În data de 10 noiembrie 2023, se va desfășura evenimentul cu tema “Instrumente financiare pentru finanțarea IMM-urilor și a Unităților Administrativ Teritoriale din județul Brașov”, începând cu ora 11.00, la Hotel Aro Palace, Sala Europa.
Reuniunea este dedicată mediului de afaceri brașovean, precum și tuturor decidenților implicați în dezvoltarea comunităților locale și se va bucura de prezența ministrului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, domnul Adrian-Ioan Veștea și a directorului general al FNGCIMM, dl. Dumitru Nancu.
La eveniment vor participa antreprenori, reprezentanți ai autorităților locale și ai sistemului financiar bancar, pentru a dezbate provocările actualei perioade, dar mai ales pentru a identifica oportunitățile de finanțare pe care le pot valorifica IMM-urile și Unitățile Administrativ Teritoriale în perioada 2023-2024. În acest context, se urmărește și inițierea la nivel local a unui parteneriat pentru dezvoltare prin angrenarea sistemului financiar bancar și a mediului antreprenorial, cu sprijinul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și a FNGCIMM.
Directorul general, Dumitru Nancu va prezenta programele guvernamentale de garantare și produsele de garantare marca FNGCIMM disponibile a fi accesate în acest moment și va anunța programele ce sunt în pregătire pentru a fi lansate în perioada următoare, evidențiind avantajele accesării creditelor garantate.
Scurta prezentare a programului IMM INVEST PLUS si a componentelor sale
Programul IMM INVEST PLUS se adresează tuturor categoriilor de IMM-uri, întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie, start-up-urilor și Unităților Administrativ Teritoriale pe componenta GARANT CONSTRUCT.
Componenta IMM INVEST ROMÂNIA facilitează accesul la finanțare a întreprinderilor mici și mijlocii şi întreprinderilor mici cu capitalizare de piaţă medie, inclusiv start-up-urilor, prin accesarea unuia sau a mai multor credite pentru realizarea de investiții sau credite/linii de credit pentru capital de lucru, inclusiv pentru refinanțarea altor credite de investiții sau cheltuieli destinate achiziției de părți sociale și acțiuni.
Componenta AGRO IMM INVEST este dedicată întreprinderilor mici și mijlocii şi întreprinderilor mici cu capitalizare de piaţă medie, inclusiv start-up-urilor, din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar.
Componenta IMM PROD are ca obiectiv acordarea de garanții guvernamentale solicitate pentru asigurarea lichidităților și finanțarea investițiilor de către IMM-uri, inclusiv start-up-uri, care activează în sectoare productive.
Componenta GARANT CONSTRUCT are ca obiectiv acordarea de garanții guvernamentale pentru îmbunătățirea eficienței energetice, susținerea investițiilor în domeniul energiei verzi și alinierea la obiectivele de mediul implementate de:
- IMM-uri şi întreprinderi mici cu capitalizare de piaţă medie din sectorul construcțiilor, inclusiv start-up-uri, precum și arhitecți și birouri individuale de arhitectură
- Unități Administrativ Teritoriale (municipii, orașe, comune).
IMM INVEST ROMÂNIA este principalul program guvernamental lansat încă de la debutul pandemiei COVID 19, în data de 24 aprilie 2020, fiind dedicat întreprinderilor mici și mijlocii pentru a le asigura accesul la credite bancare cu garanții de stat și costuri de finanțare subvenționate.
Bilanțul celor trei ani de implementare a IMM INVEST înregistrează 71.555 garanții acordate, in valoare de peste 46 miliarde lei care au susținut credite de aproximativ 55 miliarde lei, ceea ce reprezintă un număr record de garanții acordate la nivelul Uniunii Europene. În urma acestei injecții de capital în economie, peste un milion de locuri de muncă au fost salvate.