spot_img
11.2 C
București
sâmbătă, martie 2, 2024
AcasăAnalizePutin: Eurasia face parte din procesul de formare a unei noi ordini...

Putin: Eurasia face parte din procesul de formare a unei noi ordini mondiale

-

Crearea unui spațiu de pace și stabilitate în Eurasia face parte din procesul de formare a unei noi ordini mondiale, a declarat președintele Vladimir Putin într-un interviu acordat Kazahstanskaya Pravda , publicat în ajunul vizitei șefului statului în Kazahstan din 9 noiembrie.

„Tendința dominantă a stadiului actual de dezvoltare mondială este formarea unei noi ordini mondiale mai juste, bazată pe prioritatea dreptului internațional. Rusia consideră că crearea unui spațiu unic de pace, stabilitate și prosperitate în Eurasia este o componentă integrală a acestui proces”, a spus el.

- Advertisement -

Putin a subliniat că astfel de obiective nu pot fi atinse „fără unirea forțelor, întărirea încrederii reciproce, disponibilitatea de a coopera și de a căuta soluții colective”. El a mai numit „o condiție indispensabilă” a procesului respectarea drepturilor popoarelor „la propriul model de dezvoltare” și respectarea deplină a Cartei ONU.
Șeful statului rus a amintit de proiectul Parteneriatului Mare Eurasiatic, o inițiativă rusă de a forma „un contur larg de integrare” pe continent. Potrivit acestuia, ar putea fi un pas important spre atingerea obiectivului de a crea o nouă ordine mondială.

Președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, într-un interviu acordat Izvestia , a declarat că formarea unei lumi multipolare „este extrem de dureroasă”. Pe fundalul conflictelor, sancțiunilor și războaielor comerciale, „este greu să rămâi optimist”, a recunoscut liderul.

- Advertisement -

„Cu toate acestea, cred că prudența și cooperarea vor prevala asupra gândirii în bloc și a egoismului. Acest lucru s-a întâmplat de mai multe ori în istoria lumii. În cele din urmă, comunitatea globală va ajunge la o stare de „pace durabilă pe termen lung”, a menționat Tokayev.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img