spot_img
12 C
București
vineri, octombrie 7, 2022
AcasăExterneParlamentul ungar, rezoluție pro Polonia în războiul cu Comisia Europeană

Parlamentul ungar, rezoluție pro Polonia în războiul cu Comisia Europeană

-

Parlamentul ungar a votat marţi o rezoluţie prin care îşi exprimă solidaritatea faţă de Polonia, în contextul disputei pe tema statului de drept pe care Varşovia o are cu Comisia Europeană, care a activat recent împotriva Poloniei Articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene, informează agenţia MTI conform Agerpres.

În textul rezoluţiei adoptate de legislativul de la Budapesta se afirmă că lansarea de către Comisia Europeană a unei proceduri împotriva Poloniei privind reformele din sistemul judiciar este ”inacceptabilă” şi că ‘‘Articolul 7 nu trebuie folosit pentru o vânătoare de vrăjitoare politică’‘.

Conform aceluiaşi text, parlamentul ungar consideră procedura lansată împotriva Poloniei drept un ”precedent periculos” şi acuză Comisia Europeană că şi-a depăşit rolul de ”gardian al tratatelor, aşa cum este acesta descris în documentele fondatoare ale comunităţii”.

De asemenea, parlamentul de la Budapesta cere guvernului ungar să susţină Polonia şi să se abţină de la sprijinirea oricărei propuneri care ar îngrădi drepturile acestei ţări.

Problema statului de drept şi a reformei sistemului judiciar se află în centrul actualităţii poloneze şi a provocat tensiuni cu Comisia Europeană imediat după ce formaţiunea conservatoare Lege şi Justiţie (PiS) a câştigat alegerile legislative de la sfârşitul anului 2015 şi a preluat puterea.

Prima iniţiativă promovată a fost o reformă a Tribunalului Constituţional, care s-a concretizat în principal prin înlocuirea judecătorilor pe care guvernul formaţiunii liberale Platforma Civică (PO) îi numise înaintea alegerilor, conservatorii afirmând că liberalii – actuala opoziţie – au încercat prin acele numiri să-şi asigure controlul respectivei instanţe în perspectiva pierderii alegerilor.

Reforme adoptate mai recent vizează în special funcţionarea tribunalelor de drept comun, a Curţii Supreme şi a Consiliului Superior al Magistraturii.

Comisia Europeană consideră aceste măsuri o încercare de subordonare a puterii judiciare în faţa celei executive şi, după două proceduri de infringement împotriva Poloniei – una privind statul de drept şi cealaltă privind nerespectarea cotelor de refugiaţi – a activat în decembrie 2017 Articolul 7 din Tratatul UE, procedură care în ultima etapă ar putea să conducă la suspendarea dreptului ei de vot în Consiliul UE, cu condiţia ca toate celelalte 27 de state membre să voteze favorabil această sancţiune.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Scandalul banderolelor LGBTQ la Mondialul din Qatar: Serbia, Croația, Portugalia și...

0
Căpitanul selecționatei de fotbal a Serbiei, Dušan Tadić nu va purta banderola de căpitan în culorile curcubeului la proximul Campionat Mondial din Qatar, a...