Parlamentul Republicii Srpska, una din entităţile autonome care alcătuiesc Federaţia Bosnia şi Herţegovina (BiH), a aprobat marţi folosirea oficială a stemei şi a imnului Serbiei, lucru pe care Curtea Constituţională a BiH l-a respins deja în 2006, considerând că este un act ce discriminează comunităţile care nu sunt sârbe, informează EFE.
Modificarea legală stabileşte ca stema casei Nemanjic, care a domnit în Serbia în perioada Evului Mediu, să fie folosită în instituţiile din R. Srpska alături de emblema R. Srpska, precum şi steagul cu această stemă.
De asemenea, imnul Serbiei este adoptat ca imn al R. Srpska.
Curtea Constituţională a BiH a anulat utilizarea acestor simboluri de stat ale Serbiei în 2006, apreciind că ele discriminează musulmanii bosniaci şi croaţii, care, împreună cu sârbii, sunt popoarele constitutive ale ţării.
Aceste modificări legislative au fost propuse din nou în luna iulie, după ce Serbia şi R. Srpska au adoptat o declaraţie comună privind viitorul poporului sârb în care, printre altele, se afirmă că „poporul sârb reprezintă o singură entitate”.
Autorităţile centrale din BiH au acuzat Belgradul că acţionează împotriva suveranităţii ţării şi că încearcă să creeze o „Serbie Mare”.
Federaţia BiH este formată din R. Srpska şi dintr-o entitate comună a musulmanilor şi croaţilor.
Preşedintele R. Srpska, pro-rusul Milorad Dodik, promovează ideea secesiunii acestei entităţi şi unirea cu Serbia, fără a recunoaşte autoritatea instituţiilor centrale bosniace, precum Curtea Constituţională.