Catalonia face un pas important spre independenţă. Parlamentul regional din Barcelona a aprobat o rezoluţie care dă startul procesului de separare faţă de Spania. Votul nu este o surpriză, deoarece formaţiunile separatiste sunt majoritare în legislativul catalan. Imediat, gvernul de la Madrid a anunţat că va contesta rezoluţia la Curtea Constituţională, transmite Digi 24.
Rezoluția a fost aprobată cu 72 de voturi pentru, 63 împotrivă şi nicio abţinere. Aceasta a fost redactată de marea coaliţie separatistă, formată din alianţa „Împreună pentru Da”, care a câştigat alegerile din septembrie şi micul partid naţionalist şi eurofob CUP.
„Mă aflu aici, în Parlamentul din Catalonia, şi am onoarea şi responsabilitatea de a apăra propunerea prin care se iniţiază, în mod solemn, crearea unui nou stat. Un stat catalan, o republică catalană”, a declarat Raul Romeva, deputat al alianţei „Împreună pentru Da”.
Rezoluţia prevede mijloacele prin care Catalonia se va desprinde de Spania în cel mai scurt timp posibil. Guvernul de la Madrid a activat toate mecanismele statului de drept, cu care să poată opri acest proces de independenţă.
Mariano Rajoy, premierul Spaniei, a reacționat imediat: „În timp ce Parlamentul din Catalonia a aprobat o rezoluţie prin care se iniţiază un proces ilegal de constituire a unei republici independente catalane, Guvernul a luat următoarea decizie: tocmai am semnat aici, în primăria din Bejar, solicitarea cu caracter de urgenţă către Consiliul de Stat, pentru declararea recursului faţă de caracterul neconstituţional. Cerem să fie aprobată în 24 de ore.”
Premierul spaniol a convocat o reuniune de urgenţă a guvernului miercuri dimineaţă, la care va semna recursul privind neconstituţionalitatea independenţei Cataloniei şi va cere suspendarea imediată a tuturor efectelor posibile. Oricum, Constituţia nu permite unei regiuni să se despartă de Spania. Vara trecută, guvernul de la Madrid a avertizat că va cere suspendarea autonomiei Cataloniei, dacă va face paşi către proclamarea independenţei.