Un protocol încheiat între Parchetul General şi SRI a fost declasificat şi făcut public pe site-ul Parchetului General. Acesta prevede constituirea de echipe operative comune, dar şi obligativitatea Parchetului General de a informa SRI ce a făcut cu informaţiile primite.
Procolul a fost încheiat în anul 2005 şi este semnat de către Ilie Botoş, procuror general la acea vreme şi Radu Timofte, fost şef al Serviciului Român de Informaţii.
Documentul arată că părţile se obligă la: „punerea la dispoziţie – pe bază de reciprocitate – a informaţiilor, datelor, documentelor şi materialelor relevante şi utile pentruîndeplinirea atribuţiilor specifice părţilor, precum şi asigurarea protectiei acestora”.
Echipele comune Parchet-SRI erau active încă din anul 2005, potrivit protocolului declasificat.
„Corelarea activităţilor de identificare, culegere, obţinere, valorificare, conservare şi prelucrare analitică a informaţiilor referitoare la infracţiunile prevăzute la art.2; d. constituirea de echipe operative comune care să acţioneze în baza unor planuri de acţiune pentru documentarea preliminară începerii urmăririi penale şi pentru transformarea informaţiilor în probe în cadrul procesului penal”, se arată în document.
De altfel, la mai multe puncte din protocol se precizează că cele două instituţii colaborează direct, iar SRI oferă asistenţă tehnică în cauzele penale.
„Elaborarea şi derularea de către părţi, în domeniile complementare,de strategii, acţiuni şi programe comune;
g. acordarea de către experţii SRI, în condiţiile legii, a asistenţei tehnice de specialitate procurorilor care efectuează urmărirea penală, pentru aplicarea prevederilor art. 9l-915 Cod procedură
Penală privind interceptările şi înregistrările audio sau video, în conformitate cu autorizaţiile emise în acest scop;
h. acordarea de către experţii SRI, în condiţiile legii, a asistenţei tehnice de specialitate procurorilor care pun concluzii în cauzele complexe aflate pe rolul instanţelor judecăoreşti, în cazurile în care
prezentarea mijloacelor de probă impune cunoştinţe tehnice specifice;
i. crearea unor mecanisme informatice care să asigure comunicarea operativă, în situaţii deosebite, a datelor şi informaţiilor necesare îndeplinirii atribuţiilor fiecărei părţi”
Totodată, părţile se obligă la transmiterea reciprocă a rezultatelor şi analizelor, iar procurorii raportează serviciului secret ce a făcut cu informaţiile primite şi ce soluţii a adoptat.
„Comunică, in mod operativ, SRI, in toate cazurile, soluţiile adoptate de către procurori cu privire la sesizările primite. Pune la dispoziţia SRI, la cerere sau din oficiu, date şi informaţii obţinute din surse şi evidente proprii, care prin natura lor prezintă interes operativ pentru contracararea sau prevenirea unor ameninţări la adresa securităţii naţionale.(…) Verifică, prin procurorii anume desemnaţi, propunerile formulate de SRI şi solicită, în scris, Preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justifie eliberarea mandaENtelor de autorizare a efectuării unor activităţi, in scopul culegerii de informaţii”, se arată în documentul din 2005.