spot_img
14.8 C
București
duminică, mai 19, 2024
AcasăAnalizePăpușarul de la Chișinău la Erdogan în timpul vizitei lui Putin în...

Păpușarul de la Chișinău la Erdogan în timpul vizitei lui Putin în Turcia

-

Spicherul Andrian Candu a dezmințit speculațiile că Vlad Plahotniuc, coordonatorul alianței de guvernare, s-a întâlnit cu liderul rus Vladimir Purin, la Ankara, unde s-au aflat ambii în vizită joi. Candu a spus că cei doi nu se puteau intersecta în capitala turcă și că astfel de întrevederi se pregătesc din timp. Plahotniuc s-a întâlnit însă cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru a discuta despre relațiile bilaterale, continuând o serie de asemenea întrevederi avute în ultimele luni cu liderul turc de mai mulți oficialilor moldoveni, transmite Radio Europa Liberă.

La mijlocul acestei luni, preşedintele democrat al parlamentului, Andrian Candu, avusese şi el o vizită, dar oficială, în Turcia, vizită în care îl întâlnise pe liderul de la Ankara, Recep Tayyip Erdoğan.

- Advertisement -

Şi atunci, şi acum, în cazul plecării liderului partidului democrat, Vlad Plahotniuc, la Ankara, comunicatele oficiale au scos relaţiile economice şi migraţia în faţă ca scop de bază care ar fi determinat aceste contacte ale liderilor moldoveni cu cel turc.

Tot pe consolidarea relaţiilor economice şi comerciale s-ar fi bazat, potrivit comunicatelor oficiale, şi întrevederea de săptămâna trecută a premierului Pavel Filip cu liderul de la Ankara, întrevedere care a avut loc în SUA, în marja sesiunii ordinarea a Adunării Generale ONU.

- Advertisement -

La Chişinău, însă, puţini cred în explicaţia economică a întâlnirilor tot mai frecvente dintre fruntaşii democraţi moldoveni cu Erdoğan.

Guvernarea de la Chişinău îşi doreşte ca retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană să fie inclusă pe agenda actualei Adunări Generale a Națiunilor Unite, iar premierul Pavel Filip a făcut acest apel săptămâna trecută în faţa ţărilor prezente la Adunarea Generală ONU, dar şi în întâlnirile pe care le-a avut tot atunci cu lideri europeni în SUA.

Aşa că încercarea de a găsi sprijin în Turcia pentru acest demers al guvernului moldovean este unul din posibilele motive pe care le găsesc unii experţi pentru vizita de ieri a lui Plahotniuc la Ankara.

Nu şi Dionis Cenuşă, analistul de la Expert Grup, care crede că a căuta sprijinul unui stat care face eforturi mari acum să-şi restabilească relaţiile cu Rusia, într-un demers îndreptat împotriva celei din urmă ar fi o lipsă de orice logică politică şi diplomatică:

„Evident că orice ţară mare trebuie abordată în vedere susţinerii unui asemenea demers din partea Republicii Moldova. Dar Turcia este o ţară prietenoasă pentru moment cu Rusia, de aceea îmi este greu să cred că Erdoğan ar accepta să susţină o rezoluţie care ar pune în lumină negativă Rusia. Ar fi o decizie prost gândită a PD de a recurge la Turcia în aceste circumstanţe.”

Pe de altă parte, tot ieri preşedintele turc a primit la Ankara vizita liderului de la Kremlin. Ciudata coincidenţă i-a făcut pe mulţi la Chişinău să-şi pună întrebarea dacă ar fi putut merge Vlad Plahotniuc la Ankara în căutarea unei întrevederi cu Vladimir Putin? Fostul ambasador moldovean la Moscova, analistul Anatol Ţăranu, se declară sceptic:

„Nu este exclus că această coincidenţă a fost cumva anticipată la Chişinău. În linii mari, o vizită în Turcia şi o întâlnire cu Erdoğan este pentru Plahotniuc foarte importantă, în sensul imaginii: într-un fel este o recunoaştere a poziţiei pe care o ocupă în viaţa politică din R. Moldova.”

Un amănunt e că site-ul oficial al preşedintelui turc, întrevederilor de la Ankara cu liderul de la Kremlin li se oferă spaţii largi, în timp ce despre vizita democratului Plahotniuc nu se comunică niciun cuvânt.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img