Home Economie Panicată de semnalele economice, China depreciază din nou yuanul

Panicată de semnalele economice, China depreciază din nou yuanul

0

Banca Centrală a Chinei a decis miercuri o nouă depreciere a monedei naţionale, yuanul. Noua scădere a monedei naţionale, anunţată miercuri, vine la o zi după o altă depreciere record, de 1,9 la sută, care fusese anunţată marţi, informează BBC citat de Radio France Internationale.

Devalorizarea yuanului, despre care se speculează că va genera “unde de şoc” pe pieţele din Asia, ar fi menită să stimuleze exporturile Chinei, a explicat ministrul Comerţului de la Beijing. Totuşi, Banca Centrală spune că nu intenţionează un proces de “depreciere susţinută” a yuanului cum cred mulţi analişti care se tem că Beijingul va recurge din nou la acest instrument economic controversat pentru a evita un colaps economic

Contextul în care s-a recurs la această depreciere voită a yuanului, cea mai puternică din ultimele trei săptămâni, este extrem de neplăcut : potrivit datelor economice publicate la sfârşitul săptămânii trecute, exporturile Chinei au scăzut în luna iulie cu peste 8 la sută. Producţia industrială a fost în iulie 2015 cu 6 la sută mai mare decât în iulie 2014, dar această creştere este sub nivelul prognozat, precum şi sub nivelul de 6,8 la sută, cu cât a crescut producţia industrială în luna iunie, indicii clare crede BBC că economia Chinei, a doua pe plan mondial, s-ar apropia de o recesiune. Un alt simptom care ar indica acest lucru este spargerea bulei speculative de pe bursă. Ruchir Sharma, analist al băncii de investiţii Morgan Stanley, spune că investitorii, obişnuiţi cu paradigma unei creşteri economice a Chinei apropiate de 10% pentru ani buni, încep acum să se gândească serios la faptul că actuala criză nu mai poate fi controlată de guvern, dovada şocul financiar recent, cu evaporarea echivalentului a peste 4,5 trilioane dolari de pe piaţa bursieră. Declinul de 30% a preţurilor acţiunilor nu a putut fi astfel contracarat decât parţial de autorităţi şi doar prin folosirea „forţei brute“, aşa cum a descris intervenţiile americanul Michael Pettis, profesor de economie la Universitatea din Beijing. „Partidul Comunist a scos în afara legii scăderile bursiere“, a comentat maliţios şi editorialistul The Telegraph Ambrose Evans-Pritchard.

Pot însă opri autorităţile de la Beijing prăbuşirea Bursei şi pe cea a economiei? Aparent, nu. Tom DeMark anticipează un declin de încă 14%. În vârstă de 68 de ani, fondatorul DeMark Analytics, are în spatele său un bun istoric al predicţiilor şi este printre puţinii care a afirmat în 2013 că Bursa se afla pe minim chiar înainte de trendul care a propulsat-o către nivelurile de acum două luni. « Pur şi simplu nu poţi manipula piaţa. Fundamentalele dictează piaţa », crede DeMark.

Dar nu doar bursa suferă…avertizează şi un raport al băncii elveţiene de investiţii UBS, care crede că mai este mult loc pentru ajustarea sectorului construcţiilor şi proprietăţilor, centru al bulei speculative. În acest caz „intervenţiile politice având ca scop ancorarea preţurilor au numai efect de scurtă durată“, spun şi specialiştii Capital Economics citaţi de Reuters. Este exact acest intervenţionism elementul invocat săptămâna trecută de Fondul Monetar Internaţional în sprijinul deciziei de amânare pentru septembrie 2016 a includerii yuan-ului în coşul de valute pe baza căruia se emit drepturile de tragere ale FMI şi probabil că noua măsură a deprecierii yuanului nu va face decât să întărească această decizie, conchide Bloomberg.

„Dacă nici China nu este risc global, atunci care este?“, se întreabă editorialistul BloombergView, William Pesek. El spune că frânarea superciclului de credit al Chinei şi sincopa pieţei imobiliare din această ţară reprezintă un eveniment major deflaţionist. Investitorii străini par a-şi fi pierdut de mai demult încrederea şi se estimează că repatrierile de capital din China de anul trecut de 800 de miliarde de dolari au continuat şi anul acesta când trimestrul trecut s-a marcat un vârf al fugii capitalurilor de 224 miliarde dolari trend care s-ar menţine aşadar, sporind riscurile pentru ţara dragonului de foc.

Ad

Exit mobile version