spot_img
-0.6 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăExterne#PanamaPapers lovește într-una din cele mai mari bănci din România

#PanamaPapers lovește într-una din cele mai mari bănci din România

-

Continuă revelaţiile în scandalul Panama Papers. Cotidianul francez Le Monde, care a participat alături de alte peste o sută de ziare la descifrarea şi publicarea informaţiilor, dezvăluie azi « sistemul offshore sofisticat » elaborat de apropiaţii lui Marine Le Pen, lidera Frontului naţional, partidul de extremă dreaptă din Franţa. Sunt făcute de asemenea publice o serie de informaţii despre banca franceză Société Générale, una dintre cele mai mari din Europa, transmite Radio France Internationale.

- Reclama -

Société Générale deține în România BRD.

- Advertisement -

Société Générale face parte din cele 5 bănci care au creat cele mai multe societăţi offshore prin intermediul cabinetului de avocaţi Mossack Fonseca din Panama. « In total, banca franceză deţine 979 de societăţi offshore, două-treimi dintre ele create în insulele Virgine, în Elveţia sau în Bahamas via filiala din Luxembourg » scrie ziarul Le Monde care dezvăluie în Franţa scandalul Panama Papers. Cotidianul de referinţă din Hexagon mai precizează că Société Générale e mult în spatele altor bănci europene precum britanica HSBC care a creat 2.300 de societăţi offshore în timp ce băncile elveţiene UBS şi Crédit Suisse au creat circa 1100 fiecare.

Le Monde afirmă că dacă din 2012 încoace Société Générale a încetinit ritmul de crearea a unor noi societăţi offshore şi a închis o parte din cele care existau, « astăzi mai funcţionează în jur de o sută de entităţi deschise de Société Générale la cabinetul Mossack Fonseca ».

- Advertisement -

Banca franceză, presimţind dezvăluirile de azi, a publicat ieri un comunicat în care afirmă că de 4 ani nu mai deţine, direct sau indirect, vreo societate în activitate în state sau teritorii care nu cooperează pe plan fiscal. Le Monde insistă totuşi şi afirmă că « Société Générale apare ca un fel de campioană a offshore-ului în contextul în care de la criza din 2008 încoace, mai toate băncile au promis că-şi recentrează activitatea pe finanţarea economiei reale şi pun capăt activităţilor opace şi riscante. Problema este că activităţile offshore nu fac obiectul vreunei publicităţi sau comunicări financiare ».

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img