Home Analize #PanamaPapers îl îngroapă pe Poroșenko

#PanamaPapers îl îngroapă pe Poroșenko

0

În Rusia şi Ucraina, reacţiile la scandalul „Panama Papers” sunt diferite. În vreme ce Kremlinul consideră dezvăluirile o campanie împotriva lui Putin, în Ucraina criticile la adresa preşedintelui Poroşenko se înmulţesc, transmite Deutsche Welle.

În timp ce în Rusia scandalul Panama este tratat cu detaşare, în învecinata Ucraină, aceleaşi dosare îl supun unor presiuni masive pe preşedintele Petro Poroşenko. Presa abundă în reproşuri şi suspiciuni la adresa sa. Preşedintelui Ucrainei i se reproşează că n-ar fi informat populaţia asupra afacerilor sale de peste hotare. Conform Dosarelor, miliardarul ales şef al statului şi-ar fi relocat într-un paradis fiscal, în 2014, firma producătoare de dulciuri.

Se pare că, în cazul lui Poroşenko, anul relocării afacerilor a atras cele mai multe nemulţumiri căci, acum doi ani, pe când şeful statului îşi punea la adăpost averea, armata ucraineană trăia o amară înfrângere în faţa separatiştilor pro-ruşi.

„Preşedintele nu are dreptul moral la afaceri offshore”, scrie pe reţelele de socializare politicianul de opoziţie şi fostul ministru al Apărării Anatoli Hrişcenko.

În replică, Poroşenko a anunţat că nu s-a implicat personal în acţiunea de relocare a concernului pe care îl deţine, ci a delegat firme specializate în acest scop. Consilierii care au efectuat operaţiunea vor da socoteală, a informat preşedintele, care a ţinut să asigure poporul că, în calitate de preşedinte, nu nesocoteşte legea fiscală.

Sub aspect juridic, Dosarele Panama nu-l vor afecta pe Petro Poroşenko. Proaspăt înfiinţata Direcţie Anti-Corupţie a anunţat că nu va deschide o anchetă. În plan politic, însă, dezvăluirile ICIJ îi vor slăbi poziţia. Încrederea deja scăzută cu 17% a populaţiei în preşedinte va continua să scadă.

Afectate vor fi şi actualele eforturi politice de formare a unui nou guvern la Kiev. Două foste partide de guvernământ cer o anchetă parlamentară în urma scandalului Panama Papers. Unul dintre acestea a adus în discuţie chiar şi demiterea lui Poroşenko. Desigur, o propunere fără nicio şansă de a fi pusă în practică având în vedere faptul că majoritatea parlamentară lipseşte.

Ad

Exit mobile version