spot_img
4 C
București
duminică, noiembrie 17, 2024
AcasăCulturăPalatul Brâncovenesc de la Potlogi a revenit la viață

Palatul Brâncovenesc de la Potlogi a revenit la viață

-

- Reclama -

Palatul Brâncovenesc de la #Potlogi a revenit la viață astăzi, 9 Mai, când am sărbătorit Ziua Europei și data la care România, în 1877, și-a proclamat Independența, a anunțat pe facebook președintele CJ Dâmbovița, Corneliu Ștefan.

- Reclama -

Invitații la acest eveniment, precum și turiștii prezenți, au asistat la schimbarea gărzii străjerilor palatului, dar au putut asculta și unele dintre cele mai frumoase piese clasice interpretate de Orchestra Simfonică Muntenia.Moștenirea lăsată de Constantin Brâncoveanu la Potlogi este dovada faptului că România a fost dintotdeauna o parte importantă a Europei, iar parcursul nostru european a început în urmă cu multă vreme, mai afirmă Ștefan.

- Advertisement -

Palatul de la Potlogi se găsește la circa 16 km de Titu și la 45 km nord-vest de București, pe intersecția DJ 711 A (Bilciurești -DN 71-DN 7 – A 1 – Corbii Mari DN 61) cu DJ 401 A ( Bolintin Vale – A 1 – DN 7 Găiești) și la 5 km de Autostrada București-Pitești, pe un drum ce pornește de la km 49 al autostrăzii.

În trecut Potlogiul era traversat de drumul principal de circulație ce lega Bucureștiul de Târgoviște și Craiova. Acest lucru l-a determinat pe domnul Țării Românești, Constantin Brâncoveanu în anul 1698 să ridice în centrul localității un frumos palat spre a fi lăsat moștenire fiului său Constantin, după cum grăiește pisania așezată pe fațada de sud a palatului: „Aceste case din temelia lor sunt înălțate de luminatul domn, Io Constantin Basarab Voievod fiului său Constantin Brâncoveanul, începându-le și sfârșindu-le la leat 7206 (1698) și la al zecelea an al domniei sale, ispravnic fiind Mihai vtori postelnic Corbeanul”.

- Advertisement -

Această inscripție de consacrare (pisanie) este unul dintre puținele elemente păstrate din edificiul original. Este decorată cu un frumos vultur valah, este scrisă în grafia chirilică locală, folosită în Valahia și Moldova până la reforma alfabetului de la mijlocul sec. 19. Aceasta menționează în inițiale la colțuri numele și titlul fondatorului Palatului Potlogi: “Io [Eu/ salutare, etc.], K [Constantin], B [Brâncoveanu], V [Voievod]“.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img