spot_img
11.7 C
București
luni, martie 27, 2023
AcasăAnalizeOțelul și cărbunele Ucrainei, rușii, batalionul Azov și oligarhul Ahmetov: Producția de minereu...

Oțelul și cărbunele Ucrainei, rușii, batalionul Azov și oligarhul Ahmetov: Producția de minereu de fier a Ucrainei a fost redusă cu mai mult de jumătate în urma invaziei ruseşti din 24 februarie

-

Conducerea cele mai mari companii producătoare de oțel din Ucraina, Metinvest, a promis vineri că nu va funcţiona niciodată sub ocupația rusă și a declarat că mai mult de o treime din capacitatea de producție metalurgică a națiunii este acum scoasă din funcțiune din cauza asedierii orașului Mariupol.

- Reclama -

Compania, controlată de cel mai bogat om din Ucraina, Rinat Ahmetov, a mai anunţat că producția de minereu de fier a Ucrainei a fost redusă cu mai mult de jumătate în urma invaziei ruseşti din 24 februarie. Ucraina este unul dintre cei mai mari furnizori de minereu de fier din Europa.

Cifrele, prezentate într-o declarație pentru Reuters, au dezvăluit impactul industrial al războiului, în condiţiile în care Rusia se pregătește pentru o nouă ofensivă în est, unde sunt concentrate activele de oțel și cărbune ale Ucrainei. Metinvest are două mari combinate siderurgice în Mariupol – Illici și Azovstal – pe care le-a plasat într-un regim special de „conservare la cald” pentru a proteja echipamentele și a preveni accidentele atunci când a început războiul. De atunci, portul de la Marea Azov e devastat după săptămâni de bombardamente și asediu.

Un contingent ucrainean, vestitul batalion Azov, acuzat inclusiv din Occident de opțiuni naziste, se adăposteşte acolo, depășit numeric și înconjurat de forţele ruse.

Într-un comunicat, Metinvest a anunţat că facilităţile din Mariupol au fost avariate, dar este imposibil să se facă un bilanț și să se evalueze amploarea pagubelor din cauza luptelor care au loc acolo.

În comunicat se menţionează” „Credem în victoria Ucrainei și intenționăm să reluăm producția după încheierea ostilităților. Întreprinderile metalurgice ale Metinvest nu vor funcționa niciodată sub ocupația rusă”. Uzinele Metinvest din Mariupol au realizat mai mult de o treime din întreaga producție metalurgică a Ucrainei, se arată în comunicat.

Țara și-a pierdut așadar 30-40% din capacitatea de producție metalurgică, deoarece fabricile nu funcționează. Nu avem nicio îndoială că activitatea lor va fi reluată, dar pentru aceasta Mariupol trebuie să rămână ucrainean„, se adaugă în comunicat.

Cu doar o săptămână înainte de izbucnirea războiului, magnatul Ahmetov a spus că Metinvest plănuia să investească 1 miliard de dolari în acest an în modernizare și noi unități de producție. Pe 19 martie, compania transmis a declarat că două obuze au căzut asupra Azovstal, oțelăria unde se adăpostesc alte forțe ucrainene.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img