Guvernul a inclus în legea bugetului, pe care și-a angajat răspunderea în Parlament, un amendament care reduce cu aproximativ 30% finanțarea partidelor politice, dar schimbă totodată criteriile pentru acordarea subvențiilor de la stat, banii acordându-se în funcție de numărul de parlamentari, nu de voturile obținute la alegeri, transmite Radio Europa Liberă.
Controversa privind noile criterii de finanțare a partidelor politice de la buget a pornit după ce Expert Forum a semnalat că, în urma modificărilor, subvenţiile se acordă potrivit numărului total de parlamentari înscrişi în partidele politice la data de 1 ianuarie 2020, și nu conform numărului de voturi obținute la alegerile locale și parlamentare, așa cum prevedea legea 334/2006 a finanțării partidelor politice.
Asta înseamnă că partide politice care au primit parlamentari plecați din alte partide, pot primi mai mulți bani.
„Considerăm că aceste modificări fundamentale referitoare la finanțarea partidelor ar trebui să se realizeze în urma unor dezbateri publice și prin legea dedicată, nu prin Legea bugetului. Mai mult, amendamentele au fost făcute pe fondul unor negocieri politice, principalul beneficiar fiind Partidul Pro Romania, fapt care poate afecta echitatea și logica procesului electoral„, a precizat, miercuri, Export Forum care a cerut abrogarea noilor prevederi.
Amendamentul controversat introdus în legea bugetului
Art. 47. – Prin derogare de la art. 18 alin. (3) lit. a), alin. (4) și art. 19 din Legea nr. 334/2006, în anul 2020 subvențiile acordate partidelor politice, prevăzute în bugetul Autorității Electorale Permanente se acordă pe baza numărului total de parlamentari înscriși în fiecare dintre partidele politice la data de 1 ianuarie 2020.
Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri seara, că nu știe care sunt partidele politice favorizate de noile prevederi, considerând important că acestea reduc banii alocați de la buget pentru partide.
„Lucrul cel mai important este că am redus, per total, cu 30% finanţarea pentru partidele politice, apropo de reducerea cheltuielilor. Nu ştiu către cine se duc banii. E un amendament care a fost aprobat la Legea bugetului de stat, un amendament care a scăzut, de exemplu, finanţarea pentru PSD„, a spus Orban, într-o conferinţă de presă la Bruxelles.
Orban a mai spus că nu știe dacă partidul condus de Victor Ponta, creat alături de parlamentari plecați din PSD, ar fi beneficarul acestor noi prevederi.
Amedamentul respectiv a fost propus chiar de Pro România, a afirmat deputatul USR Claudiu Năsui, într-o postare pe Facebook.