de Bogdan Tiberiu Iacob, preluare Inpolitics
În timp ce în restul lumii guvernele se dau de ceasul morții să relanseze economiile grav afectate de pandemie, în România se aplică metode originale la nivelul executivului, mai precis vizite de lucru în stil ceaușist ale premierului, cu o suită după el care nu încape decît într-un avion militar Spartan ”la scară”, conform informațiilor care se vehiculează.
Scandalul chefului din guvern a acoperit unele acțiuni ale lui Ludovic Orban care meritau o atenție specială.
Acțiuni aiuritoare, care ridică serioase semne de întrebare asupra felului în care Ludovic Orban înțelege munca de prim-ministru și care par concepute ori pentru a încărca agenda guvernamentală cu ceva, ori cu substrat electoral.
Ne amintim, spre exemplu cum, pe 30 aprilie, premierul Orban făcea o deplasare la Iași, în plină stare de urgență, doar pentru a petrece la avion o echipă de medici români care plecau să ajute frații noștri de peste Prut.
În ziua chefului de ziua lui, Orban a mers din nou la o acțiune tip apă de ploaie, petrecînd la avion, de data asta, o echipă de medici români plecați să ajute frații noștri de peste Atlantic, în Alabama. Restul zilei a fost dedicat parangheliei cu whisky și șampanie.
Pe 29 mai, aflăm alta: premierul Ludovic Orban a mers în județele Mureș și Maramureș, împreună cu miniștrii Transportului, Lucian Bode, Economiei, Virgil Popescu, și Apărării, Nicolae Ciucă.
Ce ardea pe acolo de a necesitat deplasarea unei ditamai echipe guvernamentale?
Țineți-vă bine: asistarea, la sediul Prefecturii județului Mureș, la semnarea unui contract pentru construirea a 9,2 km de autostradă în cadrul proiectului ”Autostrada A3 – Secțiune 1C + Drum de Legătură”.
”Astăzi semnăm un contract de execuţie a lucrărilor pentru 9,2 kilometri pe tronsonul Târgu Mureş – Ungheni, 4,5 kilometri de autostradă şi 4,7 de kilometri de drum de legătură”, anunța, mîndru, Lucian Bode, vineri, într-o conferinţă de presă la Prefectura Mureş.
A mai asistat premierul și la un scurt exercițiu de luptă, demonstrativ, cu armamentul din dotare, la Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale Târgu Mureș. Cu doar 20 de zile înainte, Ludovic Orban fusese iar la Tg.Mureș, la predarea spre administrare Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă a unei Unităţi de Suport Medical COVID-19.
Aproape ai crede că premierul se pregătește să candideze la viitoarele alegeri în județul Mureș, cu atîte preumblări pe acolo.
De asemenea, premierul a vizitat vineri fabrica Techtex, din Târgu Lăpuș, care produce măști sanitare și echipamente de protecție medicală și a mers ulterior la Cicârlău, unde urmează să fie realizată o nouă fabrică.
Foarte interesant, ambele fabrici vizitate de Orban, cea deja existentă și cea viitoare, aparțin unui afacerist foarte puternic din domeniul exploatării masei lemnoase, Ioan Filip, patron al grupului Taparo, furnizor pentru Ikea și susținător tradițional al dreptei de la noi.
În 2009, Filip a sponsorizat, spre exemplu, campania prezidențială a lui Traian Băsescu și a PDL, partid topit în PNL-ul de azi, iar în 2017, imediat după alegerile din decembrie 2016, l-a adus în consiliul de administrație pe actualul europarlamentar PLUS Dragoș Pîslaru, al cărui mandat de ministru în guvernul Cioloș expirase cu o săptămîna înainte.
Pe 10 aprilie, Europa liberă plasa o firmă a familiei Filip în top 10 al companiilor care au vîndut, în pandemie, statului echipamente medicale anti-coronavirus.
Cu exact două luni înaintea vizitei lui Orban la fabricile Taparo, ministrul Economiei, Virgil Popescu, declara public: “Cu toate ”motoarele” turate mergem înainte. S-a început instalarea utilajelor și testul de producție. În scurt timp vor produce 150.000 de măști pe zi, iar din data de 15 aprilie se va ajunge la 500.000 de bucăți pe zi, respectiv, aproximativ 4 milioane de măști lunar. Le mulțumesc celor de la Techtex, membră a grupului Taparo, care produc materialul exterior al măștilor, primele două straturi, dar de acum și produsul finit. Vom ajuta compania românească să investească în continuare pentru a produce și ultimul strat pentru măști tot în țara noastră. Pentru că în aceste zile de criză globală avem nevoie de propriile resurse pentru a-i proteja pe români, pe cei din prima linie. Împreună facem România bine”.
Malițioși de am fi, am spune că e cam multă agitație guvernamentală pentru o făbricuță de măști, a doua fiind doar în proiect.
Sigur, e un lucru absolut lăudabil și benefic faptul că o fabrică din România începe, în premieră, să creeze măști medicale cu ajutorul unui credit de zeci de milioane de euro de la banca de stat Eximbank.
Doar că, repetăm, activitățile derulate prin țară de către premierul Ludovic Orban în perioada pandemiei par foarte îndepărtate de ceea ce te-ai aștepta să facă un guvern al unei țări în situația României, cu o economie în pragul colapsului.
În locul unor ample discuții cu segmente patronale, cu reprezentați ai sindicatelor, ai mediului bancar, chiar ai societății civile, în locul unor proiecte majore de atragere de fonduri și de investiții externe, de demarare urgentă a unor mari investiții în infrastructură șamd, guvernanții români, cu premierul în frunte, fac vizite de mic litraj, dar pe bani grei.
Pentru că deplasările guvernanților prin țară, inclusiv cele din 29 mai, s-au făcut și se fac cu o aeronavă militară Spartan, dintre cele șapte achiziționate de statul român în ultimul deceniu pentru operațiuni militare și de intervenții în cazuri dificile.
Fostul consilier guvernamental Cristian Vasilcoiu scrie, bunăoară, pe Facebook:
”Apropo, voi aveți avion Spartan la scară?! Că Orban are, pentru vizite electorale în țară, de la MApN! Dar să vă povestesc, că m-am luat cu altele. Întrebat vineri seara de celebra fotografie, Orban le-a spus ziariștilor că nu ar ști prea multe, decât că a fost postată de Vasilcoiu, că doar ce a coborât din avion. Mi-a atras atenția cuvântul avion, nu Vasilcoiu, că pe ăsta din urmă îl aud de aproape 40 de ani. Ce avion, mă întreb, că sunt oprite zborurile?! Și, defect profesional, de când eram ziarist, mă pun pe săpat. Ce să vezi, aflu că Orban are constant un Spartan al Armatei, „la scară”. ”