Oraşul american New York a dat în judecată marţi opt companii care produc sau distribuie opioide eliberate pe bază de prescripţie medicală, acuzându-le că sunt vinovate pentru o epidemie letală care afectează cel mai populat oraş din SUA, transmite Reuters.
Primarul Bill de Blasio a declarat că, prin acţiunea în instanţă, se cer despăgubiri în valoare de 500 de milioane de dolari, care vor fi folosiţi pentru a susţine lupta împotriva epidemiei din oraş, care ucide anual mai mulţi oameni decât crimele şi accidentele rutiere împreună, inclusiv peste 1100 de decese prin supradoză în 2016. Firmele acţionate în instanţă sunt companiile producătoare Allergan Plc (AGN.N), Endo International Plc (ENDP.O), Johnson & Johnson (JNJ.N), Purdue Pharma LP şi Teva Pharmaceutical Industries Ltd (TEVA.TA), şi companiile de distribuţie AmerisourceBergen Corp (ABC.N), Cardinal Health Inc (CAH.N) şi McKesson Corp (MCK.N).
În plângerea de 256 de pagini înaintată unui tribunal din Manhattan, oraşul New York acuză producătorii farmaceutici că, timp de două decenii, au indus în eroare consumatorii, făcându-i să creadă că opioidele eliberate pe bază de prescripţie medicală pot fi consumate în siguranţă pentru tratatarea durerilor cronice care nu au legătură cu cancerul, existând un risc minim de dependenţă. Oraşul acuză, de asemenea, companiile de distribuţie că au alimentat acest abuz, necontrolând distribuţia opioidelor, inclusiv neidentificând comenzile suspecte şi neraportarea acestor situaţii către autorităţi.
Companiile Endo şi Purdue au negat acuzaţiile lansate de autorităţile oraşului, iar compania McKesson a refuzat să facă orice fel de cometariu în privinţa plângerii şi, alături de AmerisourceBergen, au subliniat importanţa luptei împotriva abuzului de opioide. Celelalte companii acuzate nu au răspuns imediat solicitărilor de formulare a unui punct de vedere