Opoziţia anti rusă din Moldova, divizată înainte de prezidenţiale: Andrei Năstase joacă şah cu Maia Sandu

0
156

Electoratul basarabean rămîne indecis în așteptarea retragerii oficiale a lui Andrei Năstase în favoarea Maiei Sandu, transmite Radio Europa Liberă.

Intellect Group, companie de consultanță care s-a lansat relativ recent în sondarea opiniei publice, a publicat un nou sondaj care surprinde primele efecte ale deciziei partidelor din așa-numita opoziție anti-oligarhie de a avea un singur candidat în alegerile prezidențiale și anume pe Maia Sandu. După sondajul Intellect Group, mai este anunțat pentru joi un Barometru al Opiniei Publice care ar putea fi și ultimul sondaj înaintea alegerilor. Săptămâna viitoare nu vor mai apărea sondaje.

Operatorii companiei Intellect Group au intervievat respondenții săptămâna trecută, când opoziţia pro-democrată decidea înaintarea candidatului unic, pe lidera PAS, Maia Sandu, a precizat directorul companiei, Ian Lisnevschi. El pretinde că rezultatele reflectă e o primă reacţie a electoratului la decizia, deocamdată declarată, nu şi oficială a lui Andrei Năstase, de a se retrage din cursă prezidențială în favoarea Maiei Sandu. Ian Lisnevschi spune că reacţia publicului oglindeşte suspansul de câteva zile, cât a durat anunţul opoziţiei de dreapta.

Ian Lisnevschi

Ian Lisnevschi

Datele cercetării arată că 9,3% din respondenți îl susţin pe Andrei Năstase la şefia statului. Doar o mică parte din electoratul său, mai exact 3,3%, a migrat spre Maia Sandu, spune Ian Lisnevschi:

„Acestea sunt primele reacţii la decizia celor trei partide (PLDM, PAS şi PPDA). Reacţia finală se va vedea în ultimele zile a scrutinului electoral. Exista probabilitatea creșterii Maiei Sandu însă noi vedem totuşi 9,3% rămân încă pentru domnul Năstase. În ziua alegerilor se va vedea ce vor decide cetăţenii. Oficial Năstase nu s-a retras. O parte din aceste 9,3% care îl susţin pe Năstase încă mai așteaptă decizia finală. Ieri am văzut o dezbatere în care a participat Năstase şi era prezentat drept candidat al PPDA. Lumea știe despre decizia luată, dar totuși așteaptă. Alegerile parlamentare din 2014 au arătat un lucru, atunci când în listă figurează o persoană care s-a retras există un mare risc ca lumea să-l voteze totuşi.”

Andrei Năstase a declarat că se va retrage oficial din cursa electorală până la 23 octombrie când ar urma să fie tipărite buletinele de vot.

Potrivit cercetării, liderul socialiştilor Igor Dodon ar obţine cele mai multe voturi în primul tur al scrutinului prezidenţial şi anume 31,4%. Desemnarea candidatului unic al dreptei schimbă ordinea celorlalți candidaţi în clasament. În sondajul precedent, prezentat de Intellect Group săptămâna trecută, Maia Sandu era surclasată de Andrei Năstase şi Marian Lupu, atunci în proaspătul sondaj Maia Sandu urcă pe poziţia a doua, după candidatul socialiştilor, cu 14,8%. Sandu este urmată de candidatul democraţilor Marian Lupu care ar obţine 13,9%. Iată cum comentează Ian Lisnevschi rezultatele obţinute de Igor Dodon şi Marian Lupu:

„Igor Dodon rămâne la acelaşi nivel ca şi în sondajele noastre precendente. Putem spune că e maximum pe care îl poate obţine în primul tur. Marian Lupu continuă creşterea stabilă cu 0,7 – 0,8%.”

Autorul sondajului remarcă că desemnarea candidatului unic al opoziției de dreapta se reflectă şi în clasamentul partidelor. Într-un eventual scrutin parlamentar anticipat, formaţiunea condusă de Maia Sandu ar putea acumula un scor (de 14%) uşor peste cel al Partidului Democrat de la guvernare (13,2%), dar cu mult sub cel al Partidului Socialiştilor (27%). Din nou Ian Lisnevschi:

„PAS a crescut cu un procentaj destul de mare şi este pe locul doi cu 14 procente. Partidul Nostru şi PCRM scad în continuare. Din cauza deciziei comune, PPDA are de suferit, a scăzut până la 7,8%.”

Directorul companiei de consultanţă Intellect Group, Ian Lisnevschi, a afirmat că sondajul a fost realizat la iniţiativa şi din banii companiei pe care o conduce şi care a fost fondată, relativ recent, în 2014. Sondajul prezentat astăzi este al patrulea la număr realizat de Intellect Group în contextul alegerilor prezidențiale din 30 octombrie.

Potrivit Ziarului de Gardă, compania Intellect Group deţine şi două portaluri de ştiri (politics.md şi democracy.md), iar Ian Lisnevschi conduce şi o asociaţie obştească, Garlem, cea care a organizat în iarna acestui an un amplu miting de susţinere a democratului Vlad Plahotniuc la funcţia de premier.

Joi, sunt aşteptate rezultatele tradiţionalului Barometru al Opiniei Publice, sondaj care apare de două ori pe an deja de aproape două decenii şi este realizat de Institutul de Politici Publice.

Săptămâna viitoare, care este ultima înainte de scrutinul prezidenţial, va fi aşa numita săptămână a tăcerii când nu vor mai putea fi publicate sondaje pentru a nu influența opţiunile de vot ale cetăţenilor.