spot_img
8 C
București
duminică, noiembrie 27, 2022
AcasăAnalizeOmul Poliției Politice a lui Plahotniuc, uns de guvernul Maiei Sandu șef...

Omul Poliției Politice a lui Plahotniuc, uns de guvernul Maiei Sandu șef al Poliției moldovenești

-

Lilian Carabet, promovat de către noua guvernare de la Chișinău în funcția de șef interimar al Inspectoratului General al Poliției, a activat în cadrul celebrei Direcții 5 a Inspectoratului Național de Investigații, desființată în 2019 după ce a filat, în perioada regimului Plahotniuc, zeci de jurnaliști, reprezentanți ai societății civile și politicieni din opoziție, transmite Cotidianul.md. 

- Reclama -

Potrivit unei investigații a Ziarului de Gardă, Carabeț a activat în acea direcție chiar în anii 2016-2017, când zeci de jurnaliști incomozi oligarhului Vladimir Plahotniuc, reprezentanți ai societății civile, precum și politicieni din opoziție, au fost supuși unor acțiuni de filaj de către direcția 5.

Mai mult decât atât, după activitatea sa în Direcția 5, Lilian Carabeț era numit de către Alexandru Pânzari, pe atunci şeful IGP, șef adjunct al Centrului pentru Combaterea Crimei Informatice a INI.

Ulterior, acesta a fost numit şef-adjunct al Direcţiei Investigare Fraude Economice, avându-l ca şef pe Nicolae Gavriliţa, cumnatul şefei cabinetului de miniştri, Natalia Gavriliţa.

Direcția 5 a fost desființată în anul 2019, în perioada guvernării ACUM-PSRM, când ministru de Interne era Andrei Năstase. Atunci premierul Maia Sandu a calificat acțiunile acestei direcții drept „poliție politică”.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img