spot_img
16.5 C
București
miercuri, mai 8, 2024
AcasăActualitateOmul lui Viktor Orbán la deschiderea anului scolar al școlilor în maghiară...

Omul lui Viktor Orbán la deschiderea anului scolar al școlilor în maghiară din România la Timișoara: Atașament față de pământul natal și cultura în limba maternă. Károly Kós a rămas loial pământului natal în vremuri “care au zdrobit suflete, au provocat răni oamenilor şi naţiunilor”, când s-a încercat constrângerea diversităţii Transilvaniei într-o unitate “străină de naţiune şi de oameni”

-

Cu ocazia festivităţii de deschidere a anului şcolar al tuturor şcolilor cu limbă de predare maghiară din România, festivitate organizată sâmbătă la Centrul Reformat Noul Mileniu din Timişoara, secretarul de stat ungar János Árpád Potápi a subliniat importanţa ataşamentului faţă de pământul natal şi cultura în limba maternă şi i-a încurajat pe tineri spunându-le că pământul natal răsplăteşte fiecărei generaţie pentru această loialitate cu inima curată.

Secretarul de stat ungar pentru politici naţionale le-a recomandat tinerilor săi conaţionali din Transilvania învăţăturile lui Károly Kós, marele timişorean care a ales viitorul incert în Transilvania în locul unei catedre universitare la Budapesta: învăţaţi de la alte culturi, dar slujiţi-o pe a voastră.

- Advertisement -

El a subliniat: Károly Kós a rămas loial pământului natal în vremuri “care au zdrobit suflete, au provocat răni oamenilor şi naţiunilor”, când s-a încercat constrângerea diversităţii Transilvaniei într-o unitate “străină de naţiune şi de oameni”.

Árpád János Potápi a mulţumit Uniunii Profesorilor Maghiari din România pentru că a ales Timişoara, centrul comunităţilor maghiare dispersate din Banat, ca loc de desfăşurare a ediţiei a 10-a a deschiderii anului şcolar pentru şcolile cu limba de predare maghiară. El a reamintit că Timişoara s-a numărat printre reşedinţele regelui ungar încă din secolul al XIII-lea, de acest oraş fiind legate unor personalităţi ca Iancu de Hunedoara, János Szapolyai, Gheorghe Doja sau martirul István Losonczy.

- Advertisement -

La sfârşitul secolului al XX-lea, Timişoara a devenit un simbol al fermităţii şi rezistenţei, al răsturnării dictaturii comuniste, datorită eroismului lui László Tőkés şi al maghiarilor şi românilor care l-au susţinut, fiind totodată şi un oraş al inovaţiei tehnice, primul oraş european dotat cu iluminat public stradal electric – a spus secretarul de stat.

“Consolidarea solidarităţii naţionale este o sarcină comună pentru noi toţi” – le-a reamintit profesorilor, părinţilor şi elevilor maghiari reuniţi la deschiderea anului şcolar la Timişoara, subliniind că, prin păstrarea identităţii maghiare, ei îmbogăţesc lumea cu valori unice. Acest obiectiv este sprijinit de sprijinul financiar pentru învăţământ şi educaţie, majorată la suma brută de 100 000 forinţi (260 euro), şi de reţeaua de instituţii care asigură învăţământul în limba maghiară din afara Ungariei, de la creşă până la învăţământul superior – a precizat secretarul de stat.

El a subliniat că pentru guvernul ungar contează fiecare maghiar şi fiecare copil maghiar, pentru că fără copii şi fără tineri maghiari nu există viitor maghiar. De la schimbarea politicii naţionale din 2010, guvernul a creat o reţea de instituţii în Bazinul Carpatic care facilitează pentru 300 000 de copii să beneficieze de o educaţie de calitate în limba maternă – a reamintit Árpád János Potápi.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img