spot_img
19.5 C
București
luni, septembrie 25, 2023
AcasăhighlightOmul lui Soros de la Patrimoniu nu dă nici un leu pentru...

Omul lui Soros de la Patrimoniu nu dă nici un leu pentru refacerea casei lui Iuliu Maniu

-

Parohul Cristian Borz din Bădăcin a pornit în urmă cu doi ani acţiunea de strângere de fonduri pentru consolidarea Casei lui Iuliu Maniu. A reuşit să strângă 50.000 de lei din subscripţie publică. A solicitat ajutor din partea Consiliului Județean Sălaj, dar nu a primit.

- Reclama -

Începând cu data de 15 aprilie, șantierul de la Casa lui Iuliu Maniu a fost închis din cauza datoriilor acumulate. Firma constructoare s-a arătat dispusă să lucreze, însă cuantumul facturii pe luna martie și a costurilor aferente celor două săptămâni de lucru din luna aprilie se ridica la peste 47.000 lei. Deja s-au consolidat pereţii şi fundaţia.

Clădirea este monument istoric memorial, fiind construită în anul 1879 de către tatăl marelui om politic, Ioan Maniu, descendent pe linie paternă din familia lui Simion Bărnuțiu. În primăvara acestui an a depus la Institutul Naţional al Patrimoniului un proiect de finanţare a lucrărilor.

Astăzi, INP a publicat lista destinatarilor celor 30 de milioane de lei din fondurile publice româneşti. “Niciun leu pentru casa celui care a avut o contribuţie majoră la făurirea României Mari, deşi primul ministru Ciolos a promis la Zalău că va ţine cont având in vedere ca peste doi ani vom sărbătorii centenarul Marii Uniri. Preşedintele Iohannis ne-a asigurat, în răspunsul primit, că INP elaborează „norme care să stabilească criterii privind importanţa monumentului şi gradul de deteriorare în care se află acesta, respectiv colaps, stare gravă sau în pericol”. Care este oare criteriul cu care nu suntem în concordanţa: importanţa monumentului sau gradul de deteriorare?”, a scris parohul din Bădăcin pe pagina sa de facebook.

Ştefan Bâlici a fost numit de către ministrul culturii Vlad Alexandrescu director al INS fără concurs. El este un vajnic luptător al Pro Patrimoniu, un ONG finanţat de Soros. În urmă cu zece ani a avut un contract cu RMGC, de unde a încasat peste 300.000 de Euro, iar peste un timp relativ scurt s-a îndreptat împotriva celor care l-au plătit.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img