spot_img
9.2 C
București
marți, aprilie 23, 2024
AcasăExterneOmul din Chișinău care decide soarta lui Netanyahu. Viitorul premier israelian, fiul...

Omul din Chișinău care decide soarta lui Netanyahu. Viitorul premier israelian, fiul unui originar din Sovata?

-

Coaliţia de centru-stânga Albastru & Alb, condusă de Benny Gantz, se află la egalitate în scrutinul parlamentar anticipat din Israel cu partidul Likud (dreapta), al premierului în exerciţiu Benjamin Netanyahu. Cel care ar putea răsturna calculele hârtiei ar fi Avigdor Liberman, susține BBC conform RFI.

Avigdor (Victor) Lieberman (în ebraică אביגדור ליברמן) este născut în 5 iunie 1958 la Chișinău.

- Advertisement -

Avigdor Liberman s-a născut la data de 5 iunie 1958 în orașul Chișinău (astăzi în Republica Moldova) ca fiu al lui Esther Markovna și al lui Lev Iankelevici Liberman. La naștere a primit numele de Evik în cinstea uneia din bunicile sale, Eva. Numele acesta a ajuns să fie înregistrat în documentele personale ca Evet. În Israel a optat pentru numele ebraic Avigdor, fiind cunoscut între familiari și ca Evet, în pronunție engleză. Tatăl, Lev, evreu basarabean, a fost până în 1940 (data anexării Basarabiei de către Uniunea Sovietică) cetățean român și a activat în mișcarea sionistă de tineret „Betar” la București. Întors la Orhei, în Basarabia, după instalarea în România a Statului Național-Legionar, a fost recrutat în timpul celui de-al doilea război mondial în Armata Sovietică, a fost rănit și luat prizonier la 5 iulie 1942 de către germani. Până la eliberarea din captivitate a fost internat, sub un nume fals (care i-a ascuns originea evreiască) în lagărul de prizonieri Kottwitz (azi Chotěvice) din regiunea Sudeților, apoi la Sankt Pölten. Ambii părinți ai lui Avigdor Liberman au fost deportați de regimul stalinist sovietic în Siberia, cu familiile lor. Lev Liberman a fost arestat și deportat în anul 1949. În anul 1953 s-a căsătorit cu Esther la Taișet în zona Irkuțk.La sfârșitul anului 1955 a fost eliberat din deportare și s-a întors la Orhei.

Student la Institutul de agronomie din Chișinău, Avigdor Liberman a lucrat un timp în cadrul Televiziunii din orașul Baku (Azerbaidjan). În anul 1978, la vârsta de 21 ani a emigrat împreună cu familia în Israel, unde și-a îndeplinit stagiul militar obligatoriu, obținând gradul de caporal. A obținut apoi o licență în relații internaționale și științe politice la Universitatea Ebraică din Ierusalim. Pe vremea studenției s-a întreținut din munci ocazionale ca de pildă pe aeroportul Ben Gurion și ca paznic selector la un club de noapte.

- Advertisement -

În perioada 19831988, Liberman a contribuit la organizarea Forumului Sionist, formație politică a imigranților evrei din URSS și a fost membru al Consiliului Director al Corporației Economice din Ierusalim și secretar al filialei din Ierusalim al sindicatului Histadrut Ovdim Le’umit („Uniunea Națională a Muncitorilor”) legat de partidul Herut. Între anii 19931996 a activat în funcția de director general al Partidului Likud, apoi în perioada 1996-1997 a îndeplinit funcția de director general al Cancelariei primului-ministru.

În anul 1999, Avigdor Liberman a înființat Partidul Israel Beytenu, devenind președintele acestuia și fiind redactor al cotidianului Yoman Israeli. Liberman a fost ales ca deputat în Knesset-ul (Parlamentul) statului Israel în anul 1999, și a îndeplinit funcția de președinte al Asociației Parlamentare de Prietenie Israel-Republica Moldova.

La data de 15 iulie 2008, președintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, l-a decorat pe Avigdor Liberman cu „Ordinul de Onoare”, distincție conferită în semn de apreciere a meritelor deosebite în dezvoltarea relațiilor de prietenie și cooperare dintre Republica Moldova și Statul Israel .

Liberman este căsătorit și are trei copii. El locuiește în prezent în localitatea Nokdim, din deșertul Iudeei. Pe lângă limba ebraică, el vorbește limbile rusăengleză și română.

Fostul ministru al externelor și al apărării, originar din Chișinău, este adeptul unui nou guvern de unitate națională care să excludă partidele ultra-religioase. Concurând cu sloganul „Să facem Israelul normal din nou”, partidul lui Lieberman propune printre altele obligarea studenților la religie iudaică să meargă la armată ca toți ceilalți și scăderea mai generală a influenței credinței în viața socială – de pildă în administrarea căsătoriilor și divorțurilor, scrie CNN.

Potrivit estimărilor blocul politic de centru-stânga va avea 58 de locuri în Knesset, iar cel de dreapta 54. Majoritatea este de 61 de locuri.

Binyamin (Beny) Gantz (în ebraicăבנימין „בני” גנץ), n. 9 iunie1959 – Kfar AhimIsrael) este militar si om politic israelian, general-locotenent în retragere, a fost al XX-lea șef al Statului Major al armatei israeliene („Ramatkal”) între 14 februarie 2011 și 16 februarie 2015. Beny Gantz s-a născut și a crescut în moshavulKfar Ahim, lângă localitatea Kiryat Malahi din centrul Israelului, ca fiu al lui Nahum și Malka Gantz, evrei supraviețuitori ai Holocaustului din Ungaria și România. Tatăl era originar din SovataTransilvaniaRomânia iar mama sa s-a născut la Mezőkovácsháza, provincia Békés, din sud-estul Ungariei

„Netanyahu a pierdut, dar Gantz nu a câştigat”, analizează situația din acest moment The Jerusalem Post, alimentând ideea unei continuări a crizei politice. În contextul în care nicio alianţă nu pare să fi obţinut majoritatea, Benjamin Gantz şi Benjamin Netanyahu probabil vor revendica dreptul de a primi sarcina formării unei eventuale coaliţii majoritare, scrie și publicația Harretz. „Există multe întrebări cu privire la viitorul politic al Netanyahu. Dacă el pierde, viitorul său va fi și mai incert”, a spus analistul politic israelian Mayer Cohen.

Construirea unei coaliţii de guvernare se arată complicată: Lieberman a spus că el nu s-ar alătura unei alianţe în care se află partide ultraortodoxe – aliatele tradiţionale ale lui Netanyahu, iar Gantz a exclus să guverneze alături de actualul premier dacă acesta va fi pus sub acuzare în cazurile de corupţie.  Netanyahu urmeaza să fie audiat în octombrie în legătură cu acuzaţiile de corupţie. De altfel, în campaniile electorale, oponenţii premierului, inclusiv Gantz, au subliniat acuzaţiile de luare de mită şi fraudă în 3 cazuri de corupţie. 

Dacă Netanyahu şi-a anunţat intenţia de a anexa Cisiordania ocupată, şi Albastru şi Negru a promis că va întări aşezările evreieşti în Cisiordania, numind Valea Iordanului „graniţia estică de securitate”.  Un eventual sfârşit al epocii Netayahu e destul de puţin probabil că va schimba semnificativ politica în chestiunea intens dezbătuta a procesului de pace cu Palestina, care s-a prăbuşit în urmă cu cinci ani.

„Va merge Lieberman până la capăt cu promisiunea lui de a renunța la Netanyahu?”, e întrebarea unei analize foarte interesante din Haaretz. Dacă președintele lui Yisrael Beiteinu ar fi decis într-adevăr să dea o lovitură de grație, ar fi pus în mișcare un efect uimitor de domino, care l-ar putea scoate pe Netanyahu de pe scena politică. Deocamdată, fostul ministru israelian Avigdor Lieberman, liderul unui partid considerat cheie pentru formarea viitorului guvern, a lansat un apel marţi seară la formarea unui guvern de „uniune naţională” integrând formaţiunile Likud, condusă de Benjamin Netanyahu, şi Kahol Lavan (Albastru şi Alb) a fostului şef de stat major al armatei israeliene, Benny Gantz, relatează AFP.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img