spot_img
14.1 C
București
miercuri, mai 29, 2024
AcasăAnalizeOmul americanilor și UE în Venezuela executat de oamenii săi

Omul americanilor și UE în Venezuela executat de oamenii săi

-

Opoziţia venezueleană a pus capăt vineri „guvernului interimar” şi preşedinţiei lui Juan Guaido, care s-a autoproclamat preşedinte în ianuarie 2019, atunci când opoziţia şi o parte a comunităţii internaţionale nu au recunoscut realegerea lui Nicolas Maduro în 2018, notează AFP conform Agerpres.

Această preşedinţie „interimară”, care a fost recunoscută, printre altele, de Statele Unite şi de Franţa, nu şi-a atins obiectivul de a-l înlătura pe Maduro de la putere. Sprijinul internaţional a scăzut între timp.

- Advertisement -

Deputaţii fostului parlament, ales în 2015 şi controlat de opoziţie, au votat cu 72 de voturi pentru (29 împotrivă, 8 abţineri) dispariţia guvernului şi preşedinţiei „interimare” care nu au avut o putere reală, dar au controlat toate activele venezuelene din străinătate.

Acest fost parlament îşi apără continuitatea, considerând frauduloase alegerile legislative câştigate de putere în 2020.

- Advertisement -

Trei dintre cele patru principale partide de opoziţie (Primero Justicia, Accion Democratica şi Un Nuevo Tiempo) au fost în favoarea dispariţiei „guvernului interimar” care „a încetat să mai fie util (…) şi nu prezintă niciun interes pentru cetăţeni”, au afirmat acestea într-un comunicat.

Criza petrolieră provocată de războiul din Ucraina a condus chiar la o încălzire a relaţiilor dintre Washington şi Maduro.

Pe de altă parte, ţările sud-americane, cum ar fi Columbia vecină sau Brazilia care au fost guvernate de dreapta dură foarte ostilă lui Maduro au basculat la stânga în ultimele luni, făcându-l pe Juan Guaido să piardă aliaţi importanţi.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img