spot_img
26.2 C
București
sâmbătă, iunie 15, 2024
AcasăAnalizeOmanul, Israelul și 400 milioane de arabi

Omanul, Israelul și 400 milioane de arabi

-

Şeful diplomaţiei din Oman, Yousuf bin Alawi bin Abdullah, a îndemnat sâmbătă ţările arabe să ia „iniţiative” pentru a „linişti temerile” Israelului legate de viitorul acestuia în Orientul Mijlociu, suscitând critici din partea Iordaniei, relatează AFP și Agerpres.

„Occidentul a oferit un sprijin politic, economic şi militar Israelului care dispune în prezent de toţi vectorii de putere (…) şi, în pofida acestui lucru, (Israelul) se teme pentru viitorul său ca ţară nearabă înconjurată de 400 de milioane de arabi”, a declarat şeful diplomaţiei de la Muscat.

„Cred că noi, arabii, trebuie să fim capabili să examinăm această problemă şi să încercăm să liniştim temerile Israelului prin intermediul unor iniţiative şi al unor adevărate acorduri între Israel şi noi”, a afirmat ministrul de externe cu prilejul Forumului economic mondial pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, în Iordania.

Israelul întreţine relaţii diplomatice numai cu două ţări arabe, Egiptul şi Iordania, dar în ultimele luni a acordat o atenţie mărită ţărilor din Golful Persic care împărtăşesc îngrijorarea sa cu privire la Iran, putere regională şiită şi rival istoric.

În februarie, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, s-a întâlnit cu Yousuf bin Alawi bin Abdullah, la patru luni după ce a efectuat o vizită la Muscat unde a discutat cu sultanul Qaboos.

Majoritatea ţărilor arabe au făcut din rezolvarea problemei palestiniene o condiţie pentru normalizarea relaţiilor cu Israelul.

Afirmaţiile ministrului de externe al Omanului au suscitat critici din partea omologului său iordanian, Ayman Safadi, prezent la dezbateri. „Dacă (Israelul) spune că nu se simte confortabil (în regiune), nu este problema mea”, a spus el.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img