spot_img
31.5 C
București
luni, iulie 22, 2024
AcasămediuUn om de afaceri apropiat de Udrea, Cocoș și Băsescu, reținut de...

Un om de afaceri apropiat de Udrea, Cocoș și Băsescu, reținut de DNA

-

Un om afaceri apropiat de PDL, Traian Băsescu, Elena Udrea și Dorin Cocoș a fost reținut joi seară de procurorii DNA.Omul de afaceri Dumitru Bucșaru, perceput ca un apropiat al lui Traian Băsescu, al Elenei Udrea şi al lui Dorin Cocoş, a fost o vreme cunoscut drept abonat la contractele cu statul. În 2005, după venirea lui Băsescu în funcţia de preşedinte al României, Bucşaru i-a cerut acestuia ajutorul pentru a recupera o datorie de 110 miliarde lei vechi (11 milioane de lei noi) de la CFR SA. Băsescu i-a trimis un mesaj cu textul „D-le Ministru Dobre, rog analizaţi şi rezolvare legală“ direct lui Gheorghe Dobre, ministrul transporturilor de atunci, iar Bucşaru şi-a recuperat rapid datoria, scrie prosport.ro. Cunoscut la vremea respectivă ca un abonat al contractelor pe bani publici cu statul, Bucşaru controla mai multe companii direct sau prin intermediul unor rude, fiind unul dintre afaceriştii care gravitau în jurul cuplului Elena Udrea – Dorin Cocoş.
Averea omului de afaceri ialomiţian era estimată de „Forbes 500 Miliardari“ la 22 de milioane de euro în anul 2010, ocupând locul 248 în clasament. Doar trei ani mai puţin, în 2013, aceeaşi publicaţie estima averea lui Bucşaru la numai 6 milioane de euro, plasându-l pe locul 449 în top.

- Reclama -

A investit semnificativ în fotbal, a dus echipa Unirea Urziceni pe cea mai înaltă treaptă, apoi a desfiinţat-o. Originar din comuna ialomiţeană Coşereni, Bucşaru a preluat, la sfârşitul anilor ’90, o echipă de judeţ, Unirea Urziceni, care se înfiinţase în 1954. A construit o bază modernă în micuţa localitate (18.000 de locuitori), a promovat în 2006, a luat titlul în 2009 şi, după o prestaţie meritorie în grupele Ligii Campionilor, a încasat peste 18,5 milioane de euro de la UEFA, potrivit prosport.ro. Banii câştigaţi au ajuns în proiectele imobiliare ale acestuia, echipa Unirea Urziceni a intrat în criză şi, în 2011, s-a desfiinţat după ce a retrogradat din Liga 1.
Ansamblul rezidenţial Green City, dezvoltat pe un teren de 120 de hectare din localitatea 1 Decembrie, este cea mai mare afacere a lui Bucşaru, dar şi cea mai păguboasă. Complexul cuprinde aproximativ 650 de case formate din parter şi un etaj, cu suprafeţe utile de 118 metri pătraţi şi 110 metri pătraţi de curte, având preţuri pornind de la 120.000 de euro (TVA inclusă) pentru casele cu finisaje „basic“ (fără faianţă şi gresie în băi sau parchet laminat în living, dormitoare şi pe holul de la etaj) şi de 136.000 de euro (TVA inclusă) pentru vilele cu finisaje „standard +“. În cadrul proiectului au fost dezvoltate şi un supermarket, o grădiniţă de stat, cabinet medical şi stomatologic, farmacie, restaurant şi locuri de joacă pentru copii.
Omul de afaceri Dumitru Bucşaru a fost dus joi cu mascaţii la sediul Poliţiei Ilfov, unde este audiat fiind suspectat de bancrută frauduloasă şi distrugere. Anchetatorii au descins şi în Complexul Imobiliar Green City.
Dumitru Bucşaru este suspectat şi de distrugere, întrucât după intrarea în insolvenţă a societăţii Green City, controlată de omul de afaceri, acesta ar fi luat din apartamentele din complexul imobiliar, care erau utilate complet, mobila şi centralele termice, pentru a nu le preda lichidatorului juridicar, au spus sursele din rândul anchetatorilor.
„Din cercetări a reieşit că, în perioada 2013-2014, persoanele în cauză ar fi contractat un credit bancar, în valoare de 30.000.000 de euro, pentru construirea unui complex de locuinţe în localitatea 1 Decembrie, judeţul Ilfov, iar după ce au intrat în insolvenţă, ar fi înstrăinat activele, prezentând evidenţe contabile nereale lichidatorului judiciar“, a precizat IPJ Ilfov.

- Advertisement -

Prejudiciul produs în acest mod a fost estimat, până în prezent, la 1,5 milioane de lei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img