spot_img
22.6 C
București
luni, august 15, 2022
AcasăAnalizeOfițerii de Securitate care au ridicat arme în decembrie 1989

Ofițerii de Securitate care au ridicat arme în decembrie 1989

-

Istoricul Mădălin Hodor, cercetător CNSAS, a vorbit la RFI, despre documente care includ numele unor ofiţeri de Securitate care au ridicat arme şi muniţie, în intervalul 17-19 decembrie 1989, la Timişoara.

- Reclama -

Documentele despre care face referire istoricul Mădălin Hodor sunt de fapt două liste: una cu armamentul ridicat și o alta cu armamentul folosit. Din 272 de piese scoase dintr-un depozit al Ministerului de Interne, doar 63 au mai fost returnate.

Mai exact, spune că istoricul Mădălin Hodor, listele sunt ale maistrului militar clasa a II-a Ambrozie Pantea, gestionarul depozitului de armament al Inspectoratului Județean al Ministerului de Interne Timiș.

“ În zilele acelea din decembrie Ambrozie Pantea  era mult mai preocupat să-i noteze pe cei care ridicau arme și muniție din depozit, știind că va răspunde pentru fiecare pistol-mitralieră, fiecare încărcător, fiecare glonț predat. De aceea, i-a trecut pe toți pe listă, menționând în dreptul fiecăruia tipul armei, seria și cantitatea de muniție ridicată. Notările sale din agendă acoperă zilele de 17, 18 și 19 decembrie 1989.De pe 20 decembrie nu a mai fost nevoie să-i aprovizioneze, pentru că în acea zi Ștefan Gușă a dat ordin unităților Armatei, care acționaseră în oraș, să se retragă în cazărmi. Și fără acoperirea Armatei, de la București, Iulian Vlad le-a ordonat oamenilor săi „să nu se mai facă uz de armă“.

Aceste documente au fost disponibile încă din anii ’90, există însă o campanie dirijată de 27 de ani de ascundere a adevărului.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Asasinarea lui Abe și secta lui Moon din guvernul japonez

0
Premierul japonez Fumio Kishida va remania miercuri guvernul pe care îl conduce ţinând cont de legăturile politicienilor cu Biserica Unificării, o grupare controversată, de...