Home Actualitate Oficialul maghiar pentru autonomie: Autoadministrarea teritorială bazată pe frontierele istorice ale Ţinutului...

Oficialul maghiar pentru autonomie: Autoadministrarea teritorială bazată pe frontierele istorice ale Ţinutului Secuiesc, statutul juridic bilingv şi administrativ al regiunii Partium, drepturi culturale şi păstrarea identităţii în regiunile în care maghiarii trăiesc în etnosporă

0

De noi depinde ca unitatea maghiarilor de peste graniţele Ungariei să fie un proces care să transceadă generaţiile, a scris Katalin Szili, însărcinatul premierului ungar pentru problemele legate de autonomie, duminică, într-un comunicat conform agenției maghiare de știri MTI.

Comunicatul a fost emis cu ocazia faptului că la 8 ianuarie, acordul semnat de preşedinţii organizaţiilor politice maghiare din Transilvania – UDMR, Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) şi Partidul Civic Maghiar (PCM) (acestea din urmă fuzionând de atunci sub denumirea de Alianţa Maghiară din Transilvania (AMT) – a împlinit cinci ani. Rezoluţia se referă la alinierea conceptelor de autonomie, astfel, printre altele, la faptul că într-un mediu interetnic complex care a fost constituit în mod tradiţional sunt necesare soluţii complexe, indiferent că este vorba de autoadministrarea teritorială bazată pe frontierele istorice ale Ţinutului Secuiesc, de statutul juridic bilingv şi administrativ al regiunii Partium sau de drepturi culturale şi păstrarea identităţii în regiunile în care maghiarii trăiesc în etnosporă. Documentul este unul dintre succesele pe care reprezentarea politică le-a înregistrat în ultimii ani. Datorită UDMR şi a acordului, partidele maghiare sunt prezente şi unite în cadrul majorităţii parlamentare din România, întărind vizibilitatea maghiarilor din România şi prezentându-i pe aceştia ca fiind o comunitate unită, a scris Katalin Szili.

Oficialul ungar a amintit că astăzi se împlinesc, de asemenea, 29 de ani de la acea adunare generală de la Komárom (Komarno) la care au participat peste 3000 de primari, respectiv consilieri locali şi parlamentari, fiind incredibil de aproape de realizarea autoguvernării maghiarilor din Slovacia. Rezoluţia adoptată în cadrul adunării generale a rezumat caracteristicile politice ale poporului maghiar, dorinţa acestuia de a beneficia de dreptul la autoguvernare şi de reorganizare administrativă şi teritorială, precum şi statutul juridic constituţional dorit.

Rezoluţia subliniază, totodată, că maghiarii au dreptul atât la autodeterminare, cât şi la autoguvernare în cadrul statelor în care locuiesc, ceea ce înseamnă tot punerea în aplicare a principiului subsidiarităţii.

Potrivit lui Katalin Szili, “aceste momente înălţătoare ale zilei de 8 ianuarie” fac deja parte din istorie; principiile, rezoluţiile şi declaraţiile descrise vor reprezenta, şi peste decenii, moştenirea noastră comună, ceva ce ne va conferi forţe proaspete.

“De noi depinde să ne adaptăm acţiunile la aceste lucruri, astfel încât să continuăm să ne facem treaba şi să avem grijă ca unitatea maghiarilor, aspiraţiile comunităţii şi politicile noastre naţionale să fie un proces care să transceadă generaţiile”, a scris Katalin Szili, în comunicat.

Ad

Exit mobile version