Construirea de biserici întruchipează tot ceea ce poporul maghiar creştin consideră important, confirmă faptul că suntem urmaşii lui Cristos, iar aceasta este o fundaţie pe care nicio putere pământească nu o poate zdruncina – a declarat vineri Levente Magyar, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior, la ceremonia de punere a pietrei de temelie a noii biserici reformate din Hodod, în Transilvania, transmite agenția maghiară de știri MTI.
Comunitatea reformată de 420 de suflete din satul sătmărean începe construcţia după ce a încercat timp de două decenii să-şi salveze vechea biserică din secolul al 15-lea, avariată de cutremure – a declarat la slujba festivă Szabolcs János Bogdán, episcop al Eparhiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului.
Achiziţionarea terenului şi elaborarea proiectului a fost susţinută şi de statul ungar, iar locuitorii Hododului pot conta pe ajutorul Budapestei şi în perioada construcţiei – a promis Levente Magyar. El a subliniat: nu trăim vremuri în care comunităţile încep noi proiecte de construcţie, de aceea construcţia acestei biserici este demnă de atenţia maghiarilor din Bazinul Carpatic şi din lumea întreagă.
În discursul său, secretarul de stat a spus: la fel ca vechea biserică din Hodod, “zidurile de piatră construite de oameni se pot crăpa, dar încrederea noastră în providenţă nu poate fi zdruncinată niciodată, (…) nici de cutremure, nici de război, nici de crize, nici de ameninţări existenţiale, nici măcar de moartea însăşi”. Din această credinţă provine determinarea locuitorilor Hododului de a construi o biserică – a spus el. Pe lângă credinţa în Dumnezeu şi statornicia izvorâtă din această credinţă, biserica va fi şi o purtătoare a ataşamentului la moştenirea maghiară, cuvântul va fi rostit în acest locaş în limba maghiară, conform doctrinelor protestantismului – a adăugat secretarul de stat.
La graniţa între Partium şi Transilvania, “confesiunea protestantă se îmbină cu lupta pentru limba noastră şi pentru independenţa naţională”, dacă nu ar fi fost păstrată de strămoşii noştri, cei prezenţi azi poate că nici nu ar mai vorbi maghiara – a subliniat politicianul. “Dumneavoastră aţi păstrat aici flacăra, credinţa în mila lui Dumnezeu, virtutea creştină a statorniciei, loialitatea faţă de patria voastră maghiară. Fiţi mândri de această moştenire unică, păstraţi-o şi continuaţi să fiţi un exemplu pentru noi toţi” – a spus Levente Magyar.
În predica sa, episcopul Szabolcs János Bogdán a subliniat că “cel ce construieşte o biserică construieşte viitorul”. El a reamintit că oamenii din Hodod aşteaptă de două decenii acest moment istoric, după ce biserica, al cărei sanctuar datează din vremea Sfântului Ladislau, a devenit periculoasă. Episcopul a considerat că Dumnezeu a încredinţat o sarcină parohiei, eparhiei şi tuturor celor “în a căror inimă a aşezat cauza construirii bisericii”. Este important ca biserica să fie ridicată, aşa cum este important ca ea să fie o biserică vie, “o biserică spirituală” – a subliniat el, anunţând că eparhia a lansat o chetă pentru biserica din Hodod până la sfârşitul anului.
“Avem o putere care ne sprijină, care ne-a susţinut în ultimii o mie de ani” – a spus Lóránd Magyar, deputat UDMR de Satu Mare, evidenţiind credinţa localnicilor. István Tolnay, protopopul reformat de Carei, a îndemnat congregaţia să îşi menţină obiectivul în ciuda tuturor dificultăţilor.
Potrivit pastorului local Beáta Tőtős, congregaţia a început proiectul de două ori fără succes, în ultimii zece ani, până când anul trecut, cu ajutorul Budapestei, Bucureştiului şi al celor originari din Hodod, au reuşit să cumpere un teren şi să elaboreze planul bisericii. “Am aşteptat de multe ori un miracol, iar Dumnezeu ne-a arătat că noi înşine suntem miracolul” – a spus pastorul.
Primarul Ferenc Balog şi-a exprimat speranţa că vor fi oameni care să umple noua biserică şi i-a rugat pe cei prezenţi să continue să sprijine eforturile micii congregaţii din Hodod.