spot_img
27 C
București
marți, aprilie 16, 2024
AcasăDezvaluiriE OFICIAL: Kremlinul își face trust de presă în România

E OFICIAL: Kremlinul își face trust de presă în România

-

Grupul media rus Sputnik News, care este controlat de Kremlin şi include o reţea de radio şi site-uri de ştiri în mai multe limbi, intenţionează să îşi deschidă birouri la Bucureşti şi Chişinău, transmite Mediafax, care citează cotidianul britanic The Guardian și Agence France Presse.

de ANDREI BĂDIN

- Advertisement -

FLUX 24 a anunțat încă de anul trecut proiectul Sputnik și faptul că acesta va avea o filială în România. Acum 2 zile FLUX 24 a publicat referitor la lansarea operațiunii S (Sputnik) în lume și în România.
Rusia a anunţat pe 10 noiembrie 2014 lansarea unui nou serviciu multimedia internaţional, Sputnik, finanţat de stat, care are drept obiectiv să lupte împotriva „propagandei agresive” a Occidentului şi să ofere o „interpretare alternativă” evenimentelor din lume, după cum relata la momentul respectiv AFP, informează theguardian.com.
Grupul media Sputnik face parte din Rossiya Segodnya, care, în 2013, a încorporat agenţia de presă de stat RIA Novosti şi reţeaua de radio Voice of Russia, potrivit relatărilor din presa internaţională.
Potrivit theguardian.com, reţeaua de radio Sputnik va opera în 30 de limbi străine din anul 2015, va transmite peste 800 de ore de conţinut pe zi, iar conţinutul va fi produs în 130 de oraşe din 34 de ţări din lume.
ARTICOLUL PUBLICAT DE FLUX 24:
SPUTNIKINCEPUT
OPERAŢIUNEA SPUTNIK

SPUTNIK110 Noiembrie. În biroul său de la Kremlin, Vladimir Putin rînjeşte satisfăcut. A demarat cea mai mare operaţiune de imagine din istorie. A fost lansat Sputnikul. Nu pe orbită, ci spre 30 de ţări. Cel mai mare grup media din istorie. Sputnik va realiza programe în 30 de limbi cu un volum zilnic de emisie în 130 de orașe din lume ce va depăși 800 de ore în 2015.

- Advertisement -

ROMÂNIA ŞI MOLDOVA, ŢINTA SPUTNIK

SPUTNIK5Conform Vocii Rusiei, conținutul multimedia Sputnik va fi accesibil în limbile rusă, abhază, arabă, armeană, azeră, chineză, dari, estonă, finlandeză, franceză, georgiană, hindi, japoneză, kazahă, kârgâză, kurdă, letonă, paștună, poloneză, portugheză, română, sârbă, tadjică, tătaro-crimeeană, turcă, ucraineană.

CUM VA FUNCŢIONA SPUTNIK?

Cităm din documentul de acţiune: „Sputnik este un furnizor alternativ de știri și, totodată, un radiodifuzor. În fiecare țară, Sputnik este un centru multimedia format dintr-un post de radio pentru publicul local, un site, o agenție de știri cu un conținut exclusiv și un centru de presă.”

„Centrul multimedia va realiza și diverse alte proiecte. De exemplu, emisiuni informativ-umoristice, talk-show-uri politice, transmisiuni în direct, discuții în direct cu experții mondiali, sondaje de opinie pe paginile web ale Sputnik. Este important ca acest conținut unic să fie accesibil populației locale”, afirmă Margarita Simonian, redactorul-șef al Agenției Internaționale de Știri Rossiya Segodnya,
Emisiunile radio vor fi difuzate în bandă FM, în format digital DAB/DAB+ (Digital Radio), HD-Radio, de asemenea vor fi disponibile pe telefoanele mobile și pe Internet. Timpul de emisie urmează să crească, treptat, pe parcursului unui an, astfel încât, într-un viitor apropiat, să ajungă să emită 24 de ore din 24.

REDACŢII CU PÂNĂ LA 100 DE JURNALIŞTI LOCALI

Echipele birourilor centrului multimedia Sputnik – Londra, Washington, Berlin, Beijing, Paris, Helsinki, New Delhi, Cairo, Montevideo, Rio de Janeiro, Buenos Aires, Istanbul, Belgrad, Minsk, Kiev, Chișinău, Tbilisi,Tașkent, Astana, Bișkek, Dușanbe, Suhumi, Țhinvali, Erevan, Baku – vor fi formate din 30-100 de persoane (în principal profesioniști locali). Biroul din Bucureşti va funcţiona în tandem cu cel din Chişinău. În cele două birouri vor lucra peste 150 de oameni. Biroul din Bucureşti urmează să fie deschis cel mai târziu în aprilie.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img