spot_img
2.4 C
București
duminică, decembrie 22, 2024
AcasăBasarabiaOfertele electorale ale principalelor partide din Republica Moldova

Ofertele electorale ale principalelor partide din Republica Moldova

-

PCRM: „Doar PCRM, doar Voronin”

- Reclama -

pcomunistilor

- Advertisement -

Din programul electoral al Partidul Comuniștilor aflăm că R.Moldova are nevoie de stabilitate politică, de consens naţional, dezvoltare economică durabilă şi garanţii sociale. Liderul partidului este fostul președinte al R.Moldova, Vladimir Voronin. PCRM care este „un partid al statalității” propune „să elimine criminalitatea şi corupţia din actul de guvernare, să restabilească echitatea socială şi sporirea calităţii vieţii”. De asemenea, PCRM promite să modernizeze şi să dezvolte economia, să promoveze interesul național. „Poporului moldovenesc i se impune, deschis şi cinic, împotriva voinţei lui, identitatea românească. Semnând Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, guvernarea a trădat ţara şi cetăţenii ei, a lipsit economia Moldovei de perspective”, se arată în platforma electorală a PCRM.

Politica externă a RM va fi orientată atât spre Est, cât și spre Vest. În cazul în care ajunge la guvernare, după alegerile din 30 noiembrie, Partidul Comuniștilor va demara imediat negocierile cu Rusia în vederea anulării tuturor interdicţiilor la importul de producţie agricolă moldovenească. De asemenea, comuniștii vor să restabilească relaţiile de prietenie şi încredere cu Rusia. PCRM își dorește să organizeze și un referendum naţional în problemele integraţioniste ale R.Moldova. „Vom reveni la politica deschiderii bazate pe un dialog permanent şi eficient atât cu Vestul, cât şi cu Estul; vom elabora un model echilibrat, durabil, de dezvoltare a Republicii Moldova. Astfel, condiţiile externe de modernizare a Moldovei se conturează, devenind clare şi concrete – neutralitatea, reintegrarea şi continuarea modernizării în baza politicii europene de vecinătate”.

- Advertisement -

Potrivit PCRM, în prezent R.Moldova nu este pregătită să realizeze cerinţele Acordului de Asociere cu UE. „Moldova are nevoie de un acord care va ţine cont de interesele întregului popor moldovenesc, inclusiv ale locuitorilor din stânga Nistrului. Astăzi, poporul Moldovei şi întreaga ţară depind de forţe din exterior, care ne-au impus o integrare ineficientă şi nefirească; depind de voinţe străine, care dictea”îndreptat împotriva partenerilor noştri din Est”. ză Moldovei orice pas, cu cine să colaboreze, ce istorie să studieze, în ce limbă să vorbească”, susține PCRM. Din programul electoral aflăm că PCRM are de gând să înlocuiască disciplina „Istoria Românilor” cu „Istoria Moldovei” şi va abroga legea cu privire la egalitatea şanselor. Nu va admite astfel „degradarea morală a naţiunii, subminarea tradiţiilor creştine multiseculare şi atacuri asupra Bisericii Ortodoxe”.

 Partidul Liberal Democrat din R.Moldova: „Înainte, spre un viitor european!”

pdl

Partidul Liberal Democrat din R.Moldova este condus de fostul premier, Vlad Filat. Este cea mai mare formațiune pro-europeană, care se află la guvernare. Liberal-democrații consideră că R.Moldova are nevoie de mari schimbări, iar pentru a le realiza, vine cu Planul 2020 pentru următorii ani. „Astăzi, Republica Moldova trece prin transformări dificile. Prea mulţi dintre cetăţenii noştri trăiesc în condiţii grele, fiind afectaţi de şomaj şi salarii mici. PLDM propune un plan care va aduce schimbări majore în ţara noastră, de acum înainte, până în anul 2020: mai multe locuri de muncă, condiţii de viaţă mai bune, mai puţină corupţie, dar şi integrarea în Uniunea Europeană”, este scris la începutul programului electoral al PLDM.Planul 2020 pentru Republica Moldova, stat european, este bazat pe patru piloni și anume educaţie de calitate, noi locuri de muncă, un viitor european şi edificarea unui stat de drept şi fără corupție. „La 30 noiembrie, vom decide dacă mergem înainte ca o ţară unită, cu sate şi oraşe care cooperează şi se dezvoltă împreună sau vom permite unor forţe distructive să ne dezbine şi să ne ducă înapoi în trecut. La 30 noiembrie, împreună va trebui să decidem destinul Republicii Moldova. Ce vom alege? Să ne întoarcem înapoi, spre acele vremuri când Moldova era ţară izolată şi săracă, fără oportunităţi pentru tineri, fără posibilitatea de a călători liber în Europa?”. Din platforma electorală a PLDM aflăm că în 2015, Republica Moldova va depune cererea de aderare la Uniunea Europeană, cu obiectivul obţinerii statutului de ţară-candidată pentru aderarea la UE în anul 2017. Totodată, R.Moldova va realiza majoritatea prevederilor Acordului de Asociere cu UE până în 2017. În 2019, Republica Moldova va întruni condiţiile minime pentru negocierile de aderare la Uniunea Europeană. În 2020, Republica Moldova trebuie să devină ţară-membră a Uniunii Europene. Până în 2020, vom tripla asistenţa financiară din partea UE şi a altor parteneri care vine direct în susţinerea reformelor, a mediului de afaceri, care va contribui la crearea locurilor de muncă bine plătite şi la modernizarea infrastructurii ţării, îmbunătățirea climatului de afaceri în Republica Moldova pentru atragerea investiţiilor directe.

PLDM va fi preocupat de soluţionarea paşnică a conflictului transnistrean, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. De asemenea, va fi asigurat un grad mai înalt de securitate a Republicii Moldova, bazat pe o cooperare mai strânsă în domeniul securităţii cu Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii, precum şi dezvoltarea unor relaţii corecte, echitabile şi reciproc avantajoase cu Ucraina, Rusia şi cu alte state din regiunea Europei de Est şi Eurasiei.

 Partidul Democrat din R.Moldova: „Creştem Moldova!”

pdm

 Partidul Democrat din R.Moldova (PDM) este condus de Marian Lupu, care până în 2009 s-a aflat pe listele comuniștilor. Ulterior, a aderat la Partidul Democrat, formațiune ce face parte din coaliția pro-europeană de la guvernare. Din programul electoral al partidului aflăm că integrarea europeană este cea mai bună opţiune pentru interesul naţional. În acelaşi timp, Partidul Democrat este „categoric favorabil menţinerii bunelor relaţii cu Federaţia Rusă”.Cursul de integrare în UE a ţării noastre nu este o acţiune îndreptată împotriva Rusiei, ci o decizie în favoarea Moldovei. Vrem să rămânem în relaţii bune cu Rusia, fără să renunţăm la obiectivul nostru de integrare în Uniunea Europeană. Federaţia Rusă reprezintă o piaţă importantă a produselor moldoveneşti, un factor semnificativ al dezvoltării noastre economice, un stat cu care avem afinităţi culturale şi istorice puternice. De aceea, vom continua dialogul cu Federaţia Rusă pentru a ridica restricţiile la importul produselor moldoveneşti şi pentru a îmbunătăţi colaborarea bilaterală”, se arată în platforma electorală a Partidului Democrat.Totuși, PDM va fi şi în continuare un susţinător puternic al vectorului de integrare europeană, pentru că acest lucru înseamnă mai multă bunăstare, stabilitate şi libertate pentru Republica Moldova. PDM consideră că viitoarea guvernare trebuie să menţină cursul de integrare europeană. „Dorim să susţinem în continuare acest curs din poziţia de partid de guvernare şi ne vom alia în Parlament doar cu acele partide care împărtăşesc opţiunea pro-europeană”. Relaţiile de bună vecinătate cu România, Ucraina, Bulgaria, Turcia, Polonia, Belarus sunt de asemenea o prioritate pentru Republica Moldova, în opinia democraților. Totodată, PDM va opta ca Autonomia Găgăuză să aibă în continuare un cuvânt important de spus în sistemul politic naţional. „Suntem în favoarea consolidării autonomiei şi pentru descentralizarea administrativă de care vor beneficia toate autorităţile locale, inclusiv cele din Găgăuzia”.

PDM consideră că regiunea transnistreană este parte a Republicii Moldova, iar reîntregirea ţării trebuie realizată pe cale paşnică, prin dialog şi negociere. „Vrem să susţinem întregirea familiilor Moldovei, prin locuri de muncă mai bine plătite şi condiţii de trai mai bune în fiecare localitate”. În acest sens, democrații optează pentru „tactica paşilor mici, prin intermediul cărora vom încerca să reclădim încrederea între cele două maluri ale Nistrului”. Democrații vor cere în continuare retragerea munițiilor și a trupelor străine din regiunea transnistreană, ca o precondiție pentru a restabili încrederea între părți.

 Partidul Liberal: „Cu PL în familia NATO şi UE”

pl

Partidul Liberal din R.Moldova, condus de Mihai Ghimpu după alegerile parlamentare anticipate din 2009, a intrat în componența Alianței pentru Integrare Europeană, alături de alte trei formațiuni, care au preluat puterea, după ce Partidul Comuniștilor a fraudat scrutinul. În primăvara anului 2013, PL a rămas în afara coaliție de guvernare, fiind în Opoziție, după ce un grup de membri liberali a creat o nouă formațiune și anume Partidul Liberal Reformator, în frunte cu Ion Hadârcă, partid care a aderat la coaliția pro-europeană de la guvernare.Potrivit programului electoral, Partidul Liberal militează pentru eliminarea tuturor consecinţelor nefaste ale regimului comunist: doctrina, ideologia şi simbolistica totalitară, extremismele politice, intoleranţa, falsificarea identităţii naţionale a românilor moldoveni, promovarea miturilor propagandistice ale vechiului regim. Obiectivele politice generale ale PL sunt realizarea suveranităţii, independenţei, integrităţii teritoriale şi unităţii naţionale. De asemenea, aderarea R.Moldova la Uniunea Europeană și la Alianța Nord-Atlantică. PL își propune „continuarea luptei pentru afirmarea deplină a adevărului ştiinţific şi istoric privind identitatea naţională, identitatea de neam, comunitatea de istorie, limba, cultura, spiritualitatea şi destinul viitor între Republica Moldova şi România constituie o componentă fundamentală a proiectului politic de aderare la Uniunea Europeană şi este garantul identităţii noastre europene”. PL va acorda în continuare o atenţie deosebită politicilor de prevenire şi combatere a corupţiei.Liberalii consideră că integrarea europeană a Republicii Moldova trebuie să devină un stimulent important în procesul de soluţionare a problemei transnistrene, conflict care poate fi rezolvat doar după retragerea armatei Federaţiei Ruse de pe teritoriul ocupat al Republicii Moldova. PL pledează pentru modificarea formatului de negocieri, Tiraspolul urmând să fie exclus din proces, iar Federaţia Rusă să fie recunoscută drept parte în conflict, aşa cum reiese din Hotărârea Curţii Europene a Drepturilor Omului în dosarul Ilaşcu şi alţii contra Republicii Moldova. PL susține că este absolut necesară schimbarea accentelor în procesul de negocieri în vederea soluționării problemei transnistrene. PL va insista pe schimbarea formatului forţelor de pacificare într-o misiune europeană sau internaţională (sub mandat UE, ONU). Politica externă a PL se va axa pe protejarea intereselor naţionale ale R.Moldova, pe constituirea unor alianțe şi parteneriate externe în măsură să garanteze independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a statului, aderarea la Uniunea Europeană și NATO, relaţii economice reciproc avantajoase, protecţia cetăţenilor Republicii Moldova aflaţi la muncă peste hotare. Prioritatea absolută a PL o constituie aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană şi NATO. „Integrarea europeană este pentru Partidul Liberal obiectivul major în politica sa internă şi externă, promovat cu consecvenţă şi determinare. Vom depune eforturi pentru a avansa în relaţiile speciale cu partenerii strategici pe calea europenizării şi dezvoltării Republicii Moldova”, se arată în programul electoral al liberalilor.

 Partidul Socialiştilor din R.Moldova: „Moldova are nevoie de altceva”

ps

 Liderul Partidului Socialiștilor din R.Moldova este Igor Dodon, fost deputat comunist. Pe listele formațiunii se regăsesc mai mulți colegi, care au părăsit PCRM după alegerile din 2010. Şi dacă PCRM își dorește acum o politică externă a R.Moldova orientată atât spre Est, cât şi spre Vest, Partidul Socialiștilor vede viitorul țării doar alături de Rusia şi în Uniunea Vamală. Discursul adoptat de socialiști este unul categoric anti-european și anti-românesc. „Astăzi, cu ajutorul conducerii ţării, istoria, limba şi tradiţiile moldoveneşti sunt marginalizate în favoarea celor româneşti. Unionismul şi iminenta unire cu România sunt infiltrate agresiv în inimile şi minţile tinerei generaţii de la grădiniţă până la absolvirea universităţii. 655 de ani de istorie şi statalitate pot fi şterse definitiv din memoria genetică a poporului moldovenesc, dacă nu se vor lua măsuri urgente şi decisive”. „Propaganda agresivă de unire cu România are loc în Parlament, Guvern şi alte instituţii de stat, de la ecranele televiziunilor oligarhilor de la guvernare, în principalele pieţe din oraşele mari ale ţării. Se organizează cu regularitate acţiuni de negare a existenţei statului moldovenesc, limbii şi istoriei”, mai susţine acest partid. Socialiştii moldoveni vor să interzică prin lege unionismul „prin toate manifestările sale: partide politice, organizaţii obşteşti, acţiuni şi propagandă. Pentru chemare la lichidarea statului–închisoare”. Din platforma electorală a socialiștilor aflăm că membrii Curţii Constituţionale, ai Cabinetului de miniştri şi deputaţii acestor partide au depus jurământul de credinţă statului vecin, România și consideră Moldova „drept stat provizoriu pe harta lumii”. Pentru guvernanţi, „integrarea europeană a Moldovei este calea cea mai scurtă de unire cu România. Recent, premierul acestei ţări a desemnat anul 2018 drept termenul de lichidare a Moldovei şi refacerea României Mari. Toate acestea au avut loc în prezenţa premierului moldovean”.

Potrivit socialiștilor, „guvernarea a semnat şi ratificat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană în mod secret”. Socialiştii vor organiza un referendum, vor anula Acordul cu UE şi vor demara procedura de aderare a Moldovei la Uniunea Vamală. Moldova se află astăzi în faţa celei mai importante alegeri, alegerea partenerului de dezvoltare. „Eurointegrarea, ca şi încercarea de a sta pe două scaune, deja a provocat mai multe necazuri şi a adus situaţia din ţară la limită. Uniunea Vamală este singura garanţie pentru păstrarea ţării şi asigurarea dezvoltării ei”.Apropierea de Rusia şi aderarea la Uniunea Vamală este pentru Moldova singura posibilitate de a reuni ambele maluri ale Nistrului, afirmă PSRM.

 SURSA: RADIO FRANCE INTERNATIONALE

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img