Home Externe Octombrie 1944: Cum ne-a vândut Churchill rușilor

Octombrie 1944: Cum ne-a vândut Churchill rușilor

0

În octombrie 1944, Churchill și Stalin au decis soarta a zeci de milioane de europeni, care au fost aruncați pentru câteva decenii sub dominație sovietică. Acordul de la Moscova a fost propus tocmai de Winston Churchill, unul dintre cei mai cinici lideri occidentali, transmite RFI.

În octombrie 1944, Cel de-al Doilea Război Mondial era în plină desfășurare, iar victoria Națiunilor Unite împotriva Germaniei naziste și a Japoniei imperialiste se profila cu claritate.

În aceste condiții, prim-ministrul Marii Britanii, Winston Churchill, i-a propus dictatorului sovietic Stalin să își împartă sferele de influență din Europa. Cu cinism, Winston Churchill i-a scris pe un șervețel modul în care îi propunea lui Stalin acest lucru. Winston Churchill i-a propus lui Stalin ca Marea Britanie să aibă 90 la sută influență în Grecia, iar URSS 10 la sută. În România, procentul era inversat: sovieticii urmau să aibă 90 la sută influență, iar Marea Britanie 10 la sută. În Bulgaria, Uniunea Sovietică avea 75 la sută influență, iar Marea Britanie 25 la sută, în timp ce în Ungaria și în Iugoslavia, sferele de influență urmau să fie împărțite 50 – 50 la sută.

Ulterior, miniștrii de externe ai celor două state, Anthony Eden și Viaceslav Molotov au renegociat sferele de influență în Ungaria și în Bulgaria, în așa fel încât Uniunea Sovietică să aibă preponderență de 80 la sută în cele două țări. În esență, împărțirea Europei în sfere de influență a fost identică cu împărțirea Asiei în astfel de sfere, pentru care Japonia a fost considerată un stat agresor. Diferența ține doar de faptul că Marea Britanie și Uniunea Sovietică au câștigat războiul, în timp ce Japonia l-a pierdut.

Istoricul britanic Ian Buruma mai descrie în cartea sa, ”1945. Anul zero” încă o înțelegere la fel de cinică între Churchill și Stalin. De data aceasta, Stalin i-a spus liderului britanic că dorește să deporteze în Germania 10 milioane de germani care trăiau în țările Europei Centrale. Churchill i-ar fi răspuns că există loc pentru deportarea acestora, pentru că, deja, Aliații au ucis în război opt milioane de germani și că, până la finalul conflagrației vor mai ucide unul sau două milioane de germani. Stalin a cerut precizări și l-a întrebat: unul sau două milioane? La care Churchill i-ar fi spus că e doar un exemplu, nu există o limită, astfel că Stalin a putut să ucidă câți germani a dorit.

Britanicii nu au abandonat doar țările cuprinse în acordul de procentaj de la Moscova, ci și Țările Baltice, Polonia, Cehoslovacia, Albania și estul Germaniei. Timp de aproape o jumătate de secol, aceste țări au avut de înfruntat un regim de teroare care a fost consecința modului în care cei doi lideri s-au jucat cu soarta unei jumătăți de continent, pe o bucată de şerveţel.

Ad

Exit mobile version