O româncă vrea să fie șefa Alternativei pentru Germania (AfD)

0

Joana Cotar, născută în România, aspiră la șefia partidului naţionalist, Alternativa pentru Germania (AfD), transmite Radio Europa Liberă.

Alternativa pentru Germania (AfD) a obținut la alegerile din 2017 12,6 procente din voturi. Înfruntarea pentru conducerea partidului va avea loc între 2 dueturi: Alice Weigel – Tino Chrupalla sau Joachim Wundrak – Joana Cotar.

Deja în aprilie s-a relatat că Joana Cotar, născută în 1973 la Piteşti, în România, ar dori să devină şefă a Alternativei pentru Germania (AfD). Ea însăşi a confirmat relatările într-o declaraţie citată de săptămînalul naţional-conservator, „Junge Freiheit”, anunţînd că este pregătită pentru a candida.

În prezent, Joana Cotar este deputată în Bundestag şi răspunde de problema digitalizării în cadrul grupului parlamentar AfD. Cotar s-a opus reglementărilor care prevăd stoparea discursului urii, rasismului şi antisemitismului pe internet, comparînd măsurile cu represiunea din fosta Germanie răsăriteană.

Într-un interviu publicat luna trecută în ziarul „Gießener Allgemeine”, Joana Cotar a explicat ce a determinat-o să lupte pentru „libertate”.

„M-am născut în România pe vremea dictaturii lui Ceauşescu şi ştiu ce inseamnă să trăieşti lipsit de libertate”, a declarat ea textual ziarului. În acelaşi interviu a mai afirmat că tatăl ei a fost condamnat politic la 6 ani de închisoare pentru că „l-a jignit pe Ceauşescu”. A fost torturat şi avea 38 de kg la ieşirea din detenţie. Părinţii ei, povesteşte ea în interviu, au fost profesori de engleză şi „suspecţi pentru guvern”. În locuinţă se aflau microfoane, iar părinţii ei erau filaţi permanent de către Securitate.

De curînd, revista „Der Spiegel” a dezvăluit că fratele Joanei Cotar deţine o firmă (Vy Capital) şi este unul dintre marii investori în sisteme de tehnologie. Tot el a facilitat unui firmei din Rusia (Digital Sky Technologies) să devină investitor la Facebook.

Joana Cotar este o apropiată a copreşedintelui AfD, Jörg Meuthen, deputat în parlamentul european, considerat drept moderat.

Despre Joachim Wundrak (65) cel care împreună cu Joana Cotar vrea să devină candidat de frunte la alegeri, se ştie că este un fost general de aviaţie al Bundeswehr-ului. Potrivit ziarului „Frankfurter Allgemeine”, Wundrak se consideră drept un „naţional-conservator”. Totodată susţine că politica guvernului german este „dăunătoare”. Generalul se pronunţä pentru suveranitatea şi autodeterminarea naţională, şi respinge „globaliştii de la Bruxelles”.