Home Fapt Divers O româncă – premiul I la cel mai important concurs francofon de...

O româncă – premiul I la cel mai important concurs francofon de filozofie, al carui castigator a fost Victor Hugo

0

Marie Renee Andreescu, o elevă româncă de la Liceul Francez Anna de Noailles din București a câștigat Concursul General de Filozofie – Olimpiada de profil a lumii francofone. Acest premiu a fost câștigat în trecut de nume sonore precum Victor Hugo sau Alain Juppe. Eleva a primit premiul în cadrul unei ceremonii care a avut loc la prestigioasa universitate franceză Sorbona. Marie Renee Andreescu a obținut de asemenea la Bacalaureat media 20,3 în condițiile în care nota maximă pe care o poate obține un elev în sistemul de învățământ francez este 20.  Eleva a fost felicitată de ambasadorul Franței, Francois Saint Paul, precum și de premierul român Victor Ponta, la recepția de Ziua Franței., transmite Radio France Internationale.

RELATEAZA RADIO FRANCE INTERNATIONALE:

Am fost, într-adevăr, un pic emoționată de contextul în care mi-a fost dat premiul și de faptul că m-au lăudat astfel de personalități. Dar, în același timp, am fost foarte bucuroasă pentru faptul că efortul și pasiunea mea au fost recunoscute în fața tuturor. Este o onoare să vezi că cineva care face filozofie, o materie care nu este din păcate cea mai căutată, reușește să ajungă la un nivel destul de înalt pentru a fi recunoscut. Dar n-a fost doar munca mea, a fost și ceea a profesorilor și a directorului meu, deci până la urmă este o recunoaștere a nivelului școlii în general.

Ce concurs ai câștigat? Detaliază, pentru că e un concurs foarte important.

Da, Concursul General de Filozofie este un fel de Olimpiadă unde profesorii din toată Franța nominalizează elevii cei mai buni care vor participa la probă. Pe urmă, li se dă un subiect care trebuie care trebuie tratat în șase ore. În final, sunt premiați primii trei elevi cei mai performanți. Multe personalități precum Victor Hugo sau Alain Juppé au câștigat acest premiu.

Unde a avut loc concursul?

Concursul s-a desfășurat chiar aici. Subiectele sunt trimise de către Ministerul Educației Naționale. Trebui astfel să stăm într-o clasă timp de șase ore să compunem pe tema subiectului respectiv. În final, premiera are loc la Sorbona.

Ce subiect ai avut?

Subiectul meu purta asupra nevoii de celălalt. În ce măsură avem nevoie să trăim cu ceilalți dat fiindcă trăim în societate. Trebuie neapărat să ne gândim doar la binele nostru? Sau trebuie să ne uităm și la nevoile celorlalți? Ajutându-i pe ceilalți nu ne ajutăm și pe noi înșine? Este un subiect care tratează tematica altruismului, a umanismului și cu puternică valoare actuală.

Marie, tu ai câștigat premiul cel mare, ce ai scris?

Cred că am primit premiul întâi datorită originalității punctului meu de vedere. Am susținut că avem nevoie de ceilalți pentru viața în societate și că a ne gândi doar la noi ar fi o dovada de egoism extrem fiindcă am ajunge la o instrumentalizare a celorlalți în numele binelui individual. Această poziție nu este acceptabilă din punct de vedere moral și filozofic. Dar mă gândesc că cel mai bine pentru a ne înțelege cu ceilalți este să punem ideile și nevoile lor înaintea celor noastre. În acest fel reușim să trăim în armonie și să ne afirmăm într-o poziție de altruist.

Care este filozoful tău preferat?

Filozoful meu preferat este un gânditor modern și anume Henri Bergson. Este un filozof al intuiției și al creației în sensul în care el crede că orice om poate să creeze ceva original și nou în viața sa.

Ai luat de asemenea 20,35 la Bacalaureatul de la Liceul Francez din București Anna de Noailles la care nota maximă era, din câte știam eu, 20. Cum se face că ai luat 20,35?

Sistemul francez este astfel construit ca toată lumea să reușească în domeniul care îl interesează. De aceea avem ceea ce numin noi „cursuri opționale” care ne pot aduce puncte în plus. De exemplu, dacă aș avea medie generală 16/20, cu ajutorul opțiunii teatru aș putea ajunge la 18. Eu am reușit să am 20 la toate materiile principale dar și la cele două materii opționale pe care le-am ales, latina și româna, care mi-au oferit punctele necesare pentru a depăși 20.

Unde mergi la facultate?

La facultate voi face École Prépa la Louis le Grand, care este cel mai mare și important liceu din Franța unde voi studia litere, filozofie și istorie. După care doresc să continui la École Normale Supérieure care este o instituție care formează cercetătorii și cadrele academice înalte din Franța. Pe mine m-ar interesa cercetarea în litere și filozofie sau ceva mai practic precum filozofia dreptului sau politică.

 

Am înțeles că este o școala foarte selectivă și dificilă această École Prépa.

 

Da, atât intrarea la École Prépa cât și intrarea la Normale Sup este foarte dificilă. Este o selecție foarte atentă făcută pe baza mai multor criterii. Nu contează doar notele ci și aprecierile profesorilor sau participarea la alte concursuri.

Ce meserie vrei să ai?

N-am ales încă ce meserie vreau să am. Ezit între a deveni cercetător, în filozofie sau litere, sau a urma domeniul dreptului pentru a deveni avocat internațional.

Ce face o fată tânără ca tine ca și hobby? Am vorbit mult de școală și de aspirații, ce hobby-uri ai?

Înafară de lectură… M-am apucat recent de gătit, nu am nivel foarte ridicat, dar este o activitate relaxantă în sensul în care îmi permite să îmi mai schimb ideile de la diferitele cărți pe care le citesc. Îmi mai ocup timpul liber ieșind cu prietenii în oraș… Până la urmă sunt la fel ca celelalte fete.

Ad

Exit mobile version