spot_img
16 C
București
miercuri, mai 22, 2024
AcasăActualitateO nouă grădiniță renovată pe banii Budapestei, noi declarații: Lupta pe care...

O nouă grădiniță renovată pe banii Budapestei, noi declarații: Lupta pe care o duc secuii nu s-a schimbat

-

O nouă grădiniţa renovată cu sprijinul statului maghiar a fost inaugurată vineri după-amiază, din Bixad, în judeţul Covasna, transmite agenția maghiară de știri MTI.

La ceremonia de inaugurare, primarul Csaba Bács a spus: clădirea veche de peste 100 de ani a fost construită iniţial pentru a fi o primărie, însă din 1968 încoace funcţionează ca grădiniţă. În ultima jumătate de secol, la clădire au fost efectuate doar mici reparaţii şi nu a avut loc vreo renovare completă a exteriorului şi a interiorului, ca cea care s-a făcut acum.

- Advertisement -

Primarul a relatat că iniţial, atunci când s-a făcut studiul de fezabilitate al lucrării, s-a încercat obţinerea unor fonduri UE pentru renovare. Proiectul a primit aviz favorabil dar bani nu s-au mai primit. Ulterior au încercat să obţină fonduri de la Ministerul Dezvoltării din România, dar nici această încercare nu a avut succes. După acest moment s-a apelat la Guvernul Ungariei, care a avut un răspuns favorabil.

Execuţia lucrărilor a fost coordonată de Asociaţia Pedagogilor Maghiari din România (RMPSZ).

- Advertisement -

Miklós Soltész, secretar de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, responsabil pentru relaţia cu cultele şi minorităţile, a amintit că în urmă cu patruzeci de ani s-a aflat în zonă şi a urcat pe jos de la Bixad, la Lacul Sf. Ana. Atunci, a avut ocazia să vadă cum este viaţa secuilor care trăiau sub opresiunea dictaturii comuniste. Politicianul maghiar a remarcat că acea epocă cumplită a trecut, asuprirea şi rezistenţa la asuprire s-a redus, însă lupta pe care o duc secuii nu s-a schimbat.

Soltész a subliniat: cooperarea cu ajutorul căreia au fost construite şi renovate grădiniţe şi biserici în Transilvania nu este una îndreptată împotriva nimănui. Acest lucru este bun nu numai pentru maghiari, ci este de ajutor şi pentru economia României – prin faptul că sunt create locuri de muncă şi se plătesc impozite şi taxe.

“Cei care văd o problemă etnică în acest program de renovare şi construire a grădiniţelor, cei care se îndoiesc de valoarea cooperării, sunt oameni care din păcate nu văd problema reală, nu văd sarcina reală. Sarcina noastră nu este aceea de a distruge pacea dintre noi sau să incităm la discordie, ci să creăm pace şi să ne întărim comunităţile”, a declarat secretarul de stat.

Sándor Tamás, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, s-a referit în mod special la cazul grădiniţei din Huedin, unde politicienii locali solicit ca în noua clădire a grădiniţei – care a fost construită de Biserica Reformată cu sprijinul statului ungar – să fie şi grupe pentru copii români. În opinia sa, este în regulă ca toată lumea să fie primită în grădiniţă, dar a subliniat că în clădirea Bisericii Reformate, limba de predare trebuie să fie maghiara.

Politicianul UDMR a spus că este o bucurie pentru el că Ungaria are un guvern care nu doar vorbeşte despre unitate, ci şi acţionează pentru nişte scopuri comune. “Este o senzaţie plăcută. Este o gură de aer proaspăt pentru maghiari că pot beneficia de un asemenea ajutor”, a spus politicianul.

În localitatea Bixad, care are aproximativ 1800 de locuitori şi care se află în apropierea graniţei dintre judeţele Covasna şi Harghita, 97% din populaţie s-a declarat de etnie maghiară la cel mai recent recensământ.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img