spot_img
14.7 C
București
miercuri, mai 25, 2022
AcasăExterneO excursie a lui Macron la Las Vegas, investigată la Paris

O excursie a lui Macron la Las Vegas, investigată la Paris

-

Judecători de instrucție vor ancheta asupra suspiciunilor de favoritism în organizarea unei deplasări a lui Emmanuel Macron la Las Vegas, în ianuarie 2016, el fiind atunci ministru al economiei, a anunțat vineri Parchetul din Paris, informează AFP.

‘Date fiind primele elemente ale anchetei preliminare’ declanșate la 13 martie, Parchetul din Paris a decis să declanșeze vineri o procedură judiciară contra unei persoane necunoscute pentru ‘favoritism și primire de favoruri’, a precizat el.

În centrul afacerii se află un eveniment desfășurat pe 6 ianuarie 2016 la Las Vegas, în plin Consumer Electronics Show (CES), mare reuniune mondială de inovație tehnologică, unde Emmanuel Macron s-a întâlnit cu directori de startup-uri franceze.

Business France, agenție publică al cărei director general era la acea epocă actualul ministru al muncii, Muriel Pénicaud, este suspectată că a încălcat reglementarea privind achizițiile publice, nefăcând o licitație pentru organizarea acestui eveniment, încredințată gigantului în domeniul comunicării Havas, în decembrie 2015.

‘Punerea în concurență nu a avut loc în mod concomitent între cei trei prestatori contactați’, Havas, Apco și Publicis, notează cabinetul E&Y, într-un audit din iulie 2016, potrivit unei surse apropiate dosarului.

Dezvăluit de Liberation, acest audit arată de asemenea că nu a existat ‘niciun bon de comandă, niciun deviz realizat, niciun contract semnat, nicio factură’, situație susceptibilă să ‘angajeze răspunderea penală a autorilor’.

Ministrul este suspectat de asemenea că a întârziat să-și informeze consiliul de administrație cu privire la raportul E&Y și că a prezentat o sinteză trunchiată, potrivit Liberation.

- Advertisment -

Must Read

Spania vrea să acorde ”concediu menstrual” plătit de stat

0
Guvernul de stânga al Spaniei a prezentat marţi un proiect de lege care prevede acordarea unui ''concediu menstrual'' femeilor care suferă de menstruaţii dureroase, proiectul...