spot_img
24.6 C
București
luni, iulie 4, 2022
AcasăAnalizeMOTIVAREA HALUCINANTĂ A ARESTĂRII AȘA ZISULUI TERORIST DIN ARGEȘ: Eu ziceam tot...

MOTIVAREA HALUCINANTĂ A ARESTĂRII AȘA ZISULUI TERORIST DIN ARGEȘ: Eu ziceam tot timpul prin metrouri, prin ăstea… Venea poliţia, venea ăia… Allah Akbar! Când strigam o dată tare… făceau oamenii-aşa! Zic: ho! Ce-aveţi?(…) Speriaţi, frate!

-

Ionuţ Cătălin Bălan, bărbatul suspectat de terorism, şi-a ameninţat mama cu moartea, folosindu-se de un cuţit de bucătărie, şi a ieşit din casă strigând „Allah Akbar”, arată judecătorii de la Curtea de Apel Ploieşti, în motivarea deciziei de arestare a acestuia.

- Reclama -

În documentul citat, judecătorii subliniază că Ionuţ Cătălin Bălan avea o plăcere deosebită să strige în public „Allah Akbar”, acest lucru petrecându-se de mai multe ori în metrouri din Franţa.

„Inculpatul relatează cu încântare cum reuşea să creeze panică în metroul din Franţa, strigând cu voce tare „Allah o Akbar!”, moment în care toţi cei prezenţi erau speriaţi (`M-am îmbrăcat bine… Cum mă îmbrac eu, ca musulmanii… Chiar ziceai că sunt d’ăla… (…) Şi când am ieşit din metrou am strigat tare Allah o Akbar! Toţi s-au lăsat în jos, aşa… Să mor dacă te mint… când am ieşit din metrou şi am făcut repede dreapta, patru maşini de poliţie…`”, potrivit documentului prin care instanţa îşi motivează decizia de arestare a presupusului terorist.

Şirul momentelor în care bărbatul îşi prezintă intenţiile şi convingerile extremiste continuă: „Eu ziceam tot timpul prin metrouri, prin ăstea… Venea poliţia, venea ăia… Allah Akbar! Când strigam o dată tare… făceau oamenii-aşa! Zic: ho! Ce-aveţi?(…) Speriaţi, frate! Zic, eu dac-aş apuca într-un tren cu bombe, şi numai bombe, numai d-ălea sar în aer, hamdulilah! Mor şi mă duc în paradis! Zic: aşa vrea Allah! Dar voi, de ce v-o fi… lor de ce le e frică? Nu ştiu!!”.

În acelaşi context se aminteşte şi o ceartă dintre Ionuţ Cătălin Bălan şi mama sa, care îi reproşează că el nu poate fi numit terorist, deoarece are o situaţie financiară foarte rea comparativ cu „fratele” din Franţa.

„Bălan a spus că va merge să facă jihad în Siria, împreună cu fiul său. De asemenea, a ameninţat-o cu moartea pe aceasta, utilizând pentru a fi mai convingător un cuţit de bucătărie şi a ieşit din curtea imobilului de reşedinţă strigând `Allah Akbar`. Anterior, la data de 5 martie 2017, inculpatul înregistrase un mesaj video pe telefonul personal, mesaj adresat `fraţilor din Toulouse`, prin care le solicita sprijin material, pretextând că situaţia sa materială este disperată şi că în România nu există `musulmani adevăraţi`”, potrivit motivării instanţei de judecată.

Magistraţii conchid că bărbatul se află într-un proces avansat de radicalizare, exprimându-se în mai multe ocazii că este gata să meargă în Paradis pentru iertarea păcatelor, prin participarea la jihad.

„Luând în considerare şi anturajul inculpatului, mediul din care acesta provine, antecedentele penale pe care le posedă, Curtea de apel apreciază că lăsarea sa în libertate ar avea ca efect tulburarea ordinii publice, creând în rândul persoanelor care au cunoştinţă de laptele sale un sentiment de insecuritate, pe fondul proliferării atentatelor teroriste în Europa”, conform documentului citat.

Judecători: Bazele militare din Mihail Kogălniceanu şi de la Deveselu, vizate de teroristul român

Ionuţ Cătălin Bălan, bărbatul suspectat de terorism, ar fi încercat să obţină date referitoare la bazele militare americane de pe teritoriul României, localizate în judeţele Constanţa şi Olt, pe care intenţiona să le transmită unor membri ai grupării teroriste „Statul Islamic”.

Informaţia apare în motivarea judecătorilor de la Curtea de Apel Ploieşti prin care s-a dispus arestarea prevenitvă a argeşeanului.

„Cele două obiective militare americane sunt vizate de gruparea teroristă `Statul Islamic`, aceasta acuzând folosirea bazelor în scopul derulării operaţiunilor militare în Siria si de asemenea, făptuitorul acţionează pe teritoriul României în scopul identificării de persoane care să-i împărtăşească opiniile radicale şi care să se alăture războiului dus în Siria de către `Statul Islamic`”, conform motivării instanţei.

În motivarea judecătorilor se precizează că, înainte de a se întoarce în Franţa, în primăvara anului 2015, Ionuţ Cătălin Bălan s-a deplasat în zona Aeroportului „Mihail Kogălniceanu” şi a bazei militare americane din comuna Mihail Kogălniceanu, ambele din judeţul Constanţa, observând căile şi punctele de acces în cele două obiective, precum şi modalitatea în care baza militară este îngrădită. Bărbatul a spus că baza americană de la Mihail Kogălniceanu va fi „un iad pe pământ”.

„Inculpatul a susţinut că de aceste două obiective sunt interesaţi `fraţii lui din Toulouse`, al căror lider este numitul Abdel Karim, acesta din urmă fiind interesat de cele două obiective: Aeroportul Mihail Kogălniceanu şi baza militară americană din comuna Mihail Kogălniceanu, judeţ Constanţa. Tot el (Abdel Karim) ar fi fost de acord ca inculpatul să se ocupe de culegerea acestor informaţii, considerând că baza americană de la Mihail Kogălniceanu este folosită pentru a face rău fraţilor musulmani din Orientul Mijlociu”, se precizează în motivarea judecătorilor.

Judecătorii sunt de părere că prin deplasările lui Bălan la Deveselu şi la Mihail Kogălniceanu, bărbatul a cules informaţii, cu scopul transmiterii acestora către „fraţii din Toulouse”.

Ionuţ Cătălin Bălan, bărbatul suspectat de terorism, a fost arestat, în 30 iunie, pentru 30 de zile, de magistraţii Curţii de Apel Piteşti.

- Advertisment -

Must Read

Romina Power a povestit cum l-a drogat pe Regele Iordaniei

0
Vineri după amiază, pe postul Rai 1 a fost difuzată ultima ediţie din acest sezon a emisiunii „Oggi è un altro giorno”, condusă de...