spot_img
0.7 C
București
miercuri, ianuarie 19, 2022
AcasăAnalizeO deputată a pus gând rău afacerilor cu xerox din instituțiile publice

O deputată a pus gând rău afacerilor cu xerox din instituțiile publice

-

Sunt hotărâtă să merg mai departe cu proiectele de simplificare și debirocratizare. Recent, președintele Klaus Iohannis a promulgat proiectul de lege la care sunt co-inițiator și care prevede că instituţiile publice nu vor mai avea dreptul să solicite copii după avize sau alte documente care au fost emise de instituţii publice.În completarea acestui demers, am depus, împreună cu colegii mei Sebastian Burduja și Diana Morar, un nou proiect de lege. Potrivit acestuia instituțiile publice și organele de specialitate ale administrație publice care solicită copii ale unor acte care nu sunt emise de autorități ale statului trebuie să asigure fotocopierea gratuită a acestora. Aici se încadrează, de exemplu, copiile după diplomele de studii emise de universități.În prezent, autoritățile îi obligă pe cetățeni să vină cu copii de pe diverse acte, altele decât cele emise de către instituții publice sau organe de specialitate ale administrației publice centrale, a scris pe Facebook deputata PNL de Giurgiu Gabriela Horga.

Pe lângă unele autorități și instituții publice, sau chiar în cadrul lor, s-au dezvoltat, de-a lungul timpului, adevărate afaceri cu xeroxuri, unele dintre ele oferind servicii de fotocopiere mult peste prețul pieței, profitând de faptul că oamenii sunt în criză de timp și au nevoie rapid de aceste copii. De asemenea, propunerea legislativă urmărește instituirea obligației în sarcina autorităților și instituțiilor publice centrale și locale de a pune la dispoziția cetățenilor, în mod gratuit, în format fizic pe hârtie, dar și electronic, pe website-ul propriu, modele de formulare sau cereri aferente tuturor serviciilor publice furnizate.În prezent, autoritatea sau instituția publică, deși solicită depunerea unor formulare și cereri în format fizic, nu asigură, în mod gratuit, modele tipărite pentru aceste documente. Multe persoane află că trebuie să-și tipărească cererile și formularele după ce ajung la autoritate, fiind nevoiți să revină în altă zi cu ele. Propunerea legislativă extinde aplicabilitatea celor două măsuri nou instituite și în sarcina persoanelor juridice de drept privat care, potrivit legii, au obținut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public.Toate acestea sunt aspecte semnalate de cetățeni în cadrul audiențelor mele și ale colegilor, care pot astfel pot fi remediate, aceasta fiind rațiunea acestui proiect, mai afirmă Horga.

- Advertisment -

Must Read

Provincia canadiană Quebec va introduce o taxă pentru nevaccinați

0
Provincia canadiană Quebec, puternic afectată de valul Omicron, va introduce în săptămânile următoare o nouă taxă, pe care a denumit-o "contribuţie la sănătate" şi...