spot_img
23.9 C
București
sâmbătă, iunie 3, 2023
AcasăAnalizeEuroparlamentarul Vlad Nistor în Vietnam: Îngrijorare

Europarlamentarul Vlad Nistor în Vietnam: Îngrijorare

-

Delegația Subcomisiei pentru Drepturile Omului (DROI) a Parlamentului European (PE) s-a deplasat în Vietnam, vizitând capitala Hanoi în perioada 4-6 aprilie 2023. Membrii PE au abordat evoluțiile în domeniul drepturilor omului ca urmare a ratificării Acordului de liber schimb UE-Vietnam. Europarlamentarul român Gheorghe-Vlad Nistor (PNL) a participat la această misiune DROI din partea Grupului Partidului Popular European (PPE). Ceilalți membri ai delegației PE au fost: Udo Bullmann (S&D, Germania), Leopoldo López Gil (PPE, Spania), Isabel Santos (S&D, Portugalia), Nacho Sánchez Amor (S&D, Spania), Urmas Paet (Renew, Estonia).

- Reclama -

Delegația a subliniat dorința UE de a dezvolta în continuare parteneriatul cu Vietnamul și de a coopera în forurile multilaterale ale ONU, recunoscând progresele realizate de Vietnam în combaterea sărăciei și a inegalității și în îmbunătățirea calității vieții.

Cu toate acestea, a fost exprimată marea îngrijorare față de înrăutățirea situației drepturilor omului în țară, în special de diminuarea spațiului pentru societatea civilă, abuzul prevederilor codului penal pentru suprimarea vocilor critice, a libertății de exprimare și a libertății de religie și de credință. Delegația a subliniat necesitatea ca Vietnamul să își implementeze pe deplin obligațiile internaționale și interne în materie de drepturile omului, cerând eliberarea imediată și necondiționată a tuturor deținuților politici și a prizonierilor de conștiință.

Membrii au subliniat rolul pozitiv jucat de Acordul de Liber Schimb UE-Vietnam în facilitarea dezvoltării economice a Vietnamului, subliniind angajamentul acestui stat de a  îmbunătății situația drepturilor omului. Delegația a reiterat opoziția categorică a UE față de pedeapsa cu moartea, cerând un moratoriu ca prim pas către eventuala abolire. Discuțiile purtate cu interlocutorii locali s-au concentrat și pe situația grupurilor vulnerabile din Vietnam, în special situația femeilor, a copiilor și a violenței domestice.

Delegația a avut întâlniri cu viceprim-ministrul vietnamez, cu vicepreședintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Adunării Naționale, reprezentanții Comisiilor pentru Justiție și Afaceri Sociale, viceministrul Justiției, viceministrul Securității Publice, adjunctul șefului Curții Supreme Populare, vicepreședintele Comitetului pentru Culte, directorul Institutului pentru Drepturile Omului, președintele Comisiei pentru Relații Externe a Comitetului Central al Partidului Comunist, reprezentanți ai Națiunilor Unite, cât și actori non-guvernamentali.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img