spot_img
30 C
București
duminică, iunie 16, 2024
AcasăAnalizeNoul președinte brazilian vrea relații mai strânse cu Rusia și îl critică...

Noul președinte brazilian vrea relații mai strânse cu Rusia și îl critică pe Zelenski

-

Preşedintele ales al Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, a afirmat că a avut marţi o discuţie cu şeful statului rus, Vladimir Putin, în care a fost abordată ‘întărirea legăturilor’ între ţările lor, informează Reuters şi AFP.

‘Am vorbit astăzi cu preşedintele rus Vladimir Putin, care m-a felicitat pentru victoria mea în alegeri şi mi-a urat un mandat bun şi întărirea relaţiilor între ţările noastre’, a scris Lula, care îşi va prelua atribuţiile la 1 ianuarie.

‘Brazilia a revenit, caută dialogul cu toată lumea şi este angajată în căutarea unei lumi fără foamete şi în pace’, a adăugat el pe Twitter.

Brazilia şi Rusia fac parte din grupul BRICS al economiilor emergente, alături de China, India şi Africa de Sud.

Într-un comunicat separat după discuţia de marţi, Kremlinul a afirmat că Putin şi Lula au exprimat încrederea că ‘parteneriatul strategic’ între ţările lor ‘se va dezvolta cu succes, inclusiv în cadrul BRICS’.

Lula, în vârstă de 77 ani, a mai fost preşedinte al Braziliei în perioada 2003-2010, care a coincis parţial cu primele două mandate ale lui Putin.

În aprilie, figura emblematică a stângii latino-americane a suscitat o vie polemică afirmând, într-un interviu pentru revista americană Time, că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski este ‘tot atât de responsabil’ de conflictul din ţara sa ca şi Vladimir Putin.

‘Îl văd pe preşedintele ucrainean aplaudat în picioare de toate parlamentele. Dar acest tip este la fel de responsabil ca Putin. Un război nu are niciodată un singur vinovat’, a declarat Lula.

Preşedintele brazilian în funcţie, Jair Bolsonaro, învins de Lula în turul secund al alegerilor, a afişat ‘neutralitatea’ Braziliei în conflictul din Ucraina.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img