spot_img
7.5 C
București
duminică, martie 3, 2024
AcasăAnalizeNoul președinte argentinian anunță că se va converti la iudaism

Noul președinte argentinian anunță că se va converti la iudaism

-

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a vorbit luni cu președintele ales al Argentinei, Javier Milei, și i-a mulțumit pentru intenția sa de a muta ambasada ţării sale la Ierusalim, a comunicat cabinetul dlui Netanyahu. Acesta l-a felicitat pe dl Milei pentru victoria repurtată în urma alegerilor prezidenţiale și i-a mulțumit pentru sprijinul acordat Israelului în timpul războiului din Gaza.

„Primul ministru i-a mulțumit președintelui ales pentru intenția sa de a muta ambasada Argentinei la Ierusalim și l-a invitat să viziteze statul Israel”, se menţionează în comunicat. Echipa dlui Milei a refuzat să comenteze luni această chestiune, deși economistul libertarian a declarat în timpul campaniei electorale că intenționează să mute ambasada țării sale la Ierusalim.

- Advertisement -

Doar câteva țări au sediile ambasadelor lor din Israel la Ierusalim, majoritatea celorlalte menținându-şi reprezentanţele diplomatice la Tel Aviv. Javier Milei, care afirmă că intenționează să se convertească la iudaism, a vizitat mormântul unui cunoscut rabin evreu ortodox în timpul unei călătorii recente în SUA.

El a spus în repetate rânduri că va adopta o poziție puternic pro-israeliană în politica externă. Statutul Ierusalimului reprezintă unul dintre cele mai mari obstacole din calea unui acord între Israel și palestinieni. Autorităţile din Israel consideră întreg orașul Ierusalim capitala eternă și indivizibilă a ţării după ce Ierusalimul de Est a fost ocupat în urma războiului din 1967 din Orientul Mijlociu și ulterior anexat ilegal. Palestinienii vor ca Ierusalimul de Est să devină capitala viitorului lor stat format din Cisiordania ocupată și Gaza. Comunitatea internațională nu recunoaște suveranitatea israeliană asupra întregului oraș, susţinând că statutul Ierusalimului ar trebui rezolvat prin negocieri.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img